Gaudir d’uns dies de descans, allunyant-nos de la monotonia i descobrint nous racons és possiblement un d’aquells plaers que tothom està desitjant experimentar. No obstant això, és cada vegada més evident que ens hem de conscienciar que viatjar no ha d’afectar de manera negativa a l’entorn, especialment si ens decidim pel turisme rural, que està guanyant punts perquè cada vegada ens agrada més organitzar escapades tot l’any. Si estàs planejant un viatge per conèixer algun lloc, tingues en compte aquests 10 manaments per gaudir del turisme de forma sostenible. El medi ambient t’ho agrairà i segur que et sentiràs molt millor quan tornis.

 1. No vagis on tothom

  A l’hora d’organitzar el teu viatge, no et concentris en aquests destins que es posen de moda i que en poc temps es massifiquen. Potser és molt exòtic nedar entre dofins o visitar els llocs en què les tortugues marines surten dels seus ous i es dirigeixen cap al mar per emprendre la seva vida, però si un lloc rep milers de visitants, perd tot el seu encant. A més de convertir-se en un focus de perill tant per a l’ecosistema com per a l’entorn natural.

  Si de veritat vols viure el que ofereix la natura, prepara la teva escapada però no miris els llocs més visitats. En el seu lloc, busca rutes antigues, gairebé oblidades on segur que trobaràs la imatge original que estàs buscant. Reconeix-ho: arribar a un lloc i trobar-te amb centenars de persones no és precisament una forma de fer turisme sostenible.

 2. Informa’t de tot el que t’ofereix la destinació

  Potser necessitis fer una mica de recerca, però valdrà la pena l’esforç. Et sorprendrà conèixer els molts atractius ocults que tenen alguns llocs. Fins i tot no està de més que preguntis a la gent de la zona perquè t’indiqui quins són els llocs als que a ells els agrada anar. Les millors imatges les trobaràs on menys t’ho esperis.

 3. Viatja fora de temporada

  Com un dels grans problemes de sostenibilitat que té el turisme és que els visitants vagin en massa a algun lloc, una de les millors idees per millorar aquest aspecte, a més de generar riquesa durant tot l’any, és triar destinacions les temporades no siguin les que solen atreure major nombre de visites.

  Per exemple, pot ser que viatjar a una destinació d’esquí en ple hivern sembli atractiu. Però a més de poc pràctic, ja que perdràs molt temps fent cua, fa que s’explotin els recursos naturals dels voltants. Sovint per sobre dels límits, causant greus danys que de continuar així no es podrà reparar mai.

  Si vols gaudir de les activitats pròpies de la temporada, millor busca llocs en què no hi hagi molta gent. I si pot ser, viatja en grups petits per poder integrar-te millor en la vida quotidiana de l’entorn. No cal que et limitis a una escapada en parella, però portar a més de 10 persones tampoc ajuda a aprofitar de veritat el temps.

 4. Mou-te sense presses

  Si de veritat vols que la teva forma de viatjar sigui sostenible, tria mitjans de transport amb què desplaçar a poc a poc com la bicicleta. Tingues en compte que com més ràpid sigui un mitjà de locomoció, més gran és la contaminació que emet. Així que en lloc d’agafar el cotxe, viatja fins a la teva destinació en transport públic i després mou-te caminant o sobre dues rodes, però a pedals. L’aire pur bé mereix l’esforç.

  A més, si t’ho prens amb calma i no vas d’un costat a un altre corrent, podràs gaudir molt millor dels paisatges, les gents i costums de cada un dels llocs als quals vas. A poc a poc és millor sempre. Aprofita el temps de veritat, coneixent tot el que hi ha al teu voltant en cada moment i no mirant el rellotge. És més, si pots evitar portar-lo, molt millor.

 5. Gaudeix del patrimoni local

  A diferència del turisme massiu, el turisme sostenible es caracteritza per centrar el dels productes locals, aquests que només es troben en el lloc que estàs visitant. Descobrir aquests oficis gairebé oblidats que només desenvolupen alguns artesans, a més de marcar la diferència és una forma de generar benefici per a les poblacions en què es realitzen. Un manera de crear riquesa sense interferir de forma negativa en el desenvolupament local.

  El patrimoni d’un lloc és molt més que els llocs que es poden visitar. També ho són les tradicions, algunes de les quals s’estan perdent i que només es poden mantenir recolzant un turisme sostenible i de qualitat. Els plats típics, els balls i la cura de la flora i fauna autòctones és una cosa molt important en la majoria de llocs.

  Quan busques alguna cosa autèntic, aconsegueixes diversos beneficis. El primer és trobar destinacions de qualitat, que mantenen l’essència d’abans i que només els que entenen el que és viatjar poden apreciar. A més, en cada viatge trobes coses noves. Les destinacions turístiques massius tendeixen a copiar entre ells, generant una sensació que ja hem estat allà desenes de vegades, la qual cosa és de tot menys atractiu.

 6. Busca allotjaments que funcionin de manera sostenible

  Els allotjaments rurals han trobat una nova forma de millorar l’experiència dels viatgers: explotant el turisme verd oferint activitats tradicionals com la cura d’un hort o atendre els animals de la granja que hi ha en aquest mateix lloc. Aquesta és una manera molt interessant de integrar-se en l’entorn, vivint l’ocasió com es mereix.

  Així que si vols una escapada autèntica de veritat, no et conformis només amb dormir en una casa rural. Busca llocs en els quals es preparin plats típics de la gastronomia tradicional amb productes locals. Si pot ser, amb els quals es produeixen allà mateix. No pots imaginar-te el bé que sap un bol de llet o un guisat preparat amb el que s’ha recollit aquest mateix dia, a més de saber que has participat tu en part de la seva elaboració.
  Si a això li sumes un lloc en el qual s’aprofita la llenya recollida per la zona per cuinar o escalfar-se, a més de reciclar i utilitzar tot al màxim, l’experiència serà completa.

 7. Tingues cura de l’entorn com si fos teu

  Pensa en el conegut Efecte Papallona. Tot el que facis en un lloc tindrà repercussió en el planeta, així que val la pena esforçar-se per protegir l’entorn encara que només siguis de visita. Realitza activitats que no requereixin contaminar ni causin cap dany al medi ambient. Molts llocs s’han convertit en espais dedicats als esports d’aventura, cosa que en principi no és res negatiu. No obstant això, de vegades s’han talat arbres per crear camps d’entrenament, o s’utilitzen mitjans de transport altament contaminants, la qual cosa causa greus danys a l’entorn.

  El turisme sostenible sempre mira més enllà de l’oci. I se centra en aprofitar el que ja existeix per crear activitats interessants, que permeten gaudir de tot el que s’ofereix sense causar el més mínim desperfecte. Exactament el mateix que faries si estiguessis a casa, on cada cosa té el seu lloc, el seu temps i el seu manteniment.
  En realitat, encara que no vives en aquesta zona, una part d’ella és com si et pertanyés. Tingues en compte que tot afecta d’una manera o altre al nostre planeta, així que cal portar-se d’una forma amigable amb l’entorn allà per on estiguem.

 8. No deixis de reciclar

  No cal que sigui obligatori aprofitar tot el que sigui possible. Reciclar és una actitud i si t’acostumes a fer-ho trobaràs noves maneres de reduir les deixalles, evitar aquests materials que no són biodegradables i usar en el seu lloc el menor nombre d’envasos. A més, aquells que utilitzis els aprofitaràs per a altres usos fins que la seva vida útil s’acabi.

  A més, està de més dir que a l’hora de tirar escombraries, ho faràs en els llocs indicats per a això. Donaràs exemple i segur que empujarás a altres a fer el mateix. Per no parlar del avantatjós que és per al medi ambient i la natura.

 9. Economitza l’ús de l’aigua

  Que estiguis fent turisme no vol dir que l’aigua que facis servir no tingui final. De fet, l’escassetat d’aigua és un problema global que requereix de la nostra atenció, de manera que no la malgastis. Dutxa’t en lloc de banyar-te, no deixis les aixetes obertes ni llencis l’aigua sota cap concepte. Fins i tot la que estigui bevent es pot utilitzar per a altres coses si per algun motiu no et ve de gust, per exemple si ja no està tan fresca com quan la levabas a la motxilla. Fes-la servir per regar, rentar-te les mans o simplement guarda-la i posa-a la fresca per tornar a tenir-la en condicions de beure i refrescar-te.

 10. Consumeix de forma responsable

  No malgastis absolutament res. Només que hagis pagat per alguna cosa no vol dir que hagis de agafar de més i tiris l’excés, per exemple aliments. El desaprofitament és un dels principals problemes que té el planeta, a més de suposar una despesa en recursos del tot intolerable.
  Ser moderat en el consum és una cosa molt fàcil de fer, a més que et farà sentir molt millor com a persona. I per descomptat, que altres malbaratin no vol dir que hagis de fer-ho tu. En el seu lloc intenta que siguin ells els que canviïn.

Manament extra: Comparteix la teva experiència de turisme sostenible

Per a moltes persones, el turisme sostenible només és una opció com una altra qualsevol. No obstant això, és bona idea parlar a altres de la teva experiència i dels beneficis que té viatjar d’aquesta manera tant per al medi ambient com per al nostre propi gaudi.
Tenint en compte que gairebé la meitat de la gent mira el que opinen altres sobre algun lloc per organitzar el seu viatge, si aconsegueixes que aquests s’apuntin també a viatjar cuidant el medi ambient podrem convertir el nostre planeta en aquest lloc per viure que tant necessitem. Les pràctiques sostenibles a l’hora de fer turisme no haurien de ser opcionals, ja que només així aconseguirem evitar l’abús dels recursos i els danys que tan sovint s’estan causant al medi ambient.

El turisme sostenible és molt més que turisme rural. És una actitud, una forma de vida que ens converteix en millors persones, que ens permet gaudir molt més d’allò que ens agrada i que beneficia a l’entorn natural que estem visitant. Un efecte que es tradueix en avantatges a curt, mitjà i llarg termini. Quants més turistes ens acostumem a fer un bon ús dels recursos, molt més temps aconseguirem que durin aquests meravellosos paisatges que tant ens agraden.

Quants d’aquests manaments compleixes? Quins creus que són l’assignatura pendent de la majoria de turistes?