Guimerà

Guimerà és un encantador poble medieval pertanyent a la província de Lleida, a la comarca d’Urgell. És precisament el seu nucli medieval la part més atractiva d’aquesta localitat, on gaudir de pintoresques carrers amb galeries cobertes, escales i altres elements arquitectònics perfectament conservats.

És recomanable reservar un moment per passejar pel poble i recórrer les cases de pedra amb detalls tradicionals i molt decoratius en finestres i portes, que aconsegueixen traslladar al viatger a segle X.

Seguirem la història a través d’un trobador que va fer cap, fa 600 anys, i va descobrir la vila medieval de Guimerà.

Va passejar pels carrers i places va pujar i entrar al castell on saluda a Galceran de Pinós, Senyor de Guimerà. Tenia cartes de presentació i va preguntar i demanar per poder consultar l’arxiu i biblioteca del castell.

El senyor feudal li explicà la història de la fundació del poble i dels primers passos, dels primers pobladors. Estava ben documentat que foren els ibers els primers pobladors i pagesos de la vall del Corb i habitants de Guimerà.

A la biblioteca va poder consultar pergamins i documents que estaven guardats en calaixos i armaris i on explicaven histories sobre l‘origen i el nom de Guimerà.

Coincidint amb el segon cap de setmana d’agost se celebra un destacat esdeveniment a Guimerà, el tradicional mercat medieval, dret que va ser atorgat a la vila per Jaume II l’any 1294.

Amb el pas del temps s’ha anat adaptant, en aquesta última edició, mostra una sorprenent vitalitat, transformant-se en una interessant plataforma de difusió cultural en tots els aspectes.

Entre altres activitats han hagut actes, audiovisuals, més d’un centenar de parades de venda, demostracions d’oficis antics, espectacles, i tots abillats amb les típiques indumentàries, que transcorren per carrers i places adornats amb una especial tipologia, que ens transporten a l’època medieval i atreuen per dos dies a una important quantitat de visitants de tota Catalunya.

Per aquest i per molts altres aspectes, a tots els nostres clients de la casa rural El Clos sempre els aconsellem i convidem visitar Guimerà, un poble catalogat ( BCIN ), Interès Turístic Nacional

Que fer a Guimerà

Una de les activitats principals que es poden realitzar a Guimerà és la visita a la vila medieval, allà és possible descobrir nou portals medievals que comuniquen amb diverses zones del poble. El Portal de l’Església comunica amb el Castell i el Portal d’Orient, obert a la paret de la muralla, forma part de l’absis de l’església.

A la zona alta de la vila, sobre la roca viva, s’observen les restes del Castell de Guimerà. Entre les ruïnes s’aixeca una torre de guaita d’uns 20 metres d’altura i en els voltants de la construcció es localitzen detalls d’interès com l’escut de la família de Felip Galceran de Castro Pinós, ubicat a la base de la creu de terme.

L’Església de Santa Maria és un edifici d’obligada visita que compta amb un campanar de base quadrada i la construcció es va iniciar al segle XIV. Si es vol gaudir d’una increïble vista de la comarca es recomana pujar a l’Ermita Santuari de la Bovera, situada a uns 2 quilòmetres del poble.

El Museu de Guimerà la Cort del Batlle és un interessant espai amb tres plantes on es pot trobar un monogràfic sobre els monestirs del Cister a l’Urgell. De la mateixa manera, una de les seves plantes alberga mostres dels diferents troballes en les excavacions al Monestir de Santa Maria de Vallsanta. Així mateix, els visitants tenen a la seva disposició una petita botiga de records i una sala d’audiovisuals.

A prop del municipi de Guimerà és possible dur a terme interessants rutes relacionades amb el turisme. Els camins poden realitzar-se a peu o amb bicicleta. Una de les rutes més populars és la del Cister, que inclou un recorregut per Santes Creus, Poblet i Vallbona de les Monges.

Aprofitant la història medieval de la localitat, cada any es porta a terme el popular Mercat Medieval. En l’esdeveniment es mostren els diferents oficis que es realitzaven en l’època medieval i més s’ofereixen diverses parades d’artesania. Petits i grans gaudiran al màxim amb els diferents grups d’animació que alegren els carrers del poble participant de diversos espectacles.

La gastronomia de Guimerà és molt variada i pot provar-se en els seus diferents restaurants. Destaca la tradició del pa de pagès, els pastissos i els productes tradicionals com les coques de vidre, els carquinyolis o les coques dolces. Altres productes característics de la zona són l’oli, el vi i els embotits com la llonganissa fresca, el fuet sec i la botifarra blanca.