Declarat Conjunt Monumental i Artístic l’any 1947, és la capital de la Conca de Barberà, situada prop de les Muntanyes de Prades i del Monestir de Poblet.

La vila va adquirir especial importància durant l’edat mitjana, època en la qual es
van construir l’església de Sant Miquel, el convent de Sant Francesc, el santuari i el convent de la Serra, el Casal dels Josa, la Casa de la Vila, el Palau Real i el call o barri jueu.

De l’arquitectura religiosa destaca l’església de Santa Maria la Major, també coneguda com a Catedral de la Muntanya.

Es tracta d’un edifici gòtic inacabat amb capelles laterals, d’una sola nau i volta de creuer i portada renaixentista.

També podeu visitar l’església de Sant Miquel, amb un valuós sostre de fusta policromada, i l’antic Hospital de Santa Magdalena, gòtic i renaixentista.

Les muralles medievals, que daten de l’època de Pere el Ceremonios, estaven constituïdes per 31 torres i 5 portals: entre les primeres destaca la Torri-Portal de Bové i la Torre dels Cinc Costats; entre els segons, el portal de Sant Francesc, el portal de Sant Antoni, el portal del Castlà i el portal de Sant Jordi. A la plaça Major de la vila es conserven els Porxos de Calç Malet i la Font Major.

Cada any per Sant Jordi se celebra a Montblanc la Setmana Medieval.  Aquest any 2016 es celebrarà entre els dies 22 d’Abril i l’1 de maig.