Sta.Coloma de Queralt

Encara que pertany administrativament a la comarca de la Conca de Barberà de Tarragona per la seva situació geogràfica i el seu entorn natural la població se sent més identificada de la Baixa Segarra.
Està situada al nord-est de la comarca a la dreta del riu Gaià entre la Serra D’Aguiló (811 mts) i del Codony (789 m.).
El seu origen radica a la primitiva església dedicada a Santa Coloma, adossada al castell de Queralt. Un edifici que ja apareix documentat l’any 976 adquirit pel vescomte Guitard que va ser el primer centre establert de la baronia dels Queralt.
Entre els segles XIII i l’any 1492 va tenir una important comunitat jueva que àdhuc queda reflectida la seva tipologia en alguns carrers.
Entre els seus monuments conserva part de la muralla i les portes de Cervera, del Martí, de Sta. Maria i de Sta. Coloma, és d’especial rellevància el Castell dels Comtes de Queralt del segle X, L’Església parroquial de Sta. Maria d’estil gòtic segle XIV. Als afores de la ciutat es troba l’església de Sta. Maria de Bell-lloc declarada monument històric artístic l’any 1944.  No podem deixar de remarcar un original esdeveniment que cada any se celebra a Sta. Coloma de Queralt : El Mercat d’època dels anys 1920, des de L’ Ajuntament com cada any s’organitzen diverses activitats amb la finalitat de donar a conèixer, recordar i mostrar al visitant els típics llocs de venda del mercat que es celebra a la Plaça Major de Sta. Coloma de Queralt.També es complementen amb activitats relacionades amb la vida i costums d’aquells anys. La principal característica són els productes del camp. És interessant destacar que l’origen del mercat data de l’any 1222, i ja des de llavors ha estat permanentment un punt de trobada social entre “colomins i comarcans”. La forma circular de la plaça de porxos coberts amb columnes que encara es conserven, facilitava l’intercanvi o venda de queviures i mercaderies.

Què fer a Santa Coloma de Queralt

Si busques un lloc per visitar notablement bonic, tranquil, amb un urbanisme particular de caràcter medieval i bells monuments per recórrer, Santa Coloma de Queralt pot ser el lloc perfecte.

Es tracta d’un bell poble situat aproximadament a 60 quilòmetres de la ciutat de Tarragona, el nucli antic ha estat declarat un bé d’interès, i on, no només es poden contemplar belleses històriques com el Castell Dels Comtes, sinó que, les activitats en aquest lloc poden ser tan variades, que es destaca el passeig en 4×4 pels seus voltants.

Vols saber tot el que pots fer a Santa Coloma de Queralt? Segueix llegint!

Per no deixar de visitar:

La plaça major

Està situada al cor d’aquest bell poble, i és perfecta per iniciar la ruta de conèixer-endinsant-nos en el seu casc històric. En ple centre del lloc, posseeix una irregular forma trapezoïdal causa de la muralla del castell que es troba en el nord-occidental. Si per casualitat vas a visitar-la un dia dilluns, podràs participar en el mercat que hi funciona aquest dia de la setmana. A més, has de prestar especial atenció a la seva famosa Casa de la Vila i la seva peculiar façana, i l’encant dels balcons de ferro forjat dels edificis que envolten la plaça.

Església Gòtica de Santa Maria

És una perfecta mostra del gòtic català del segle XIV. És dedicada a Santa Maria, i el seu imponent façana, encara que construïda amb múltiples interrupcions, atrau centenars de turistes que saben que aquest és un dels llocs més emblemàtics del poble, i que val la pena conèixer-lo.

El seu campanar és un dels aspectes més importants a destacar d’aquest temple. Té una robustesa que impacta i compta amb 40 metres d’altura. A l’interior del temple, també destaquen els seus arcs creuats, els vitralls, i les seves belles capelles laterals. És impossible visitar l’església sense admirar el fastuós retaule de Sant Llorenç, declarat com una joia de l’escultura gòtica catalana realitzat per Jordi de Déu en 1387.

Les fonts de les Canelles

Es tracta del lloc on neix el riu Gaià. Des d’allà s’inicia la Ruta dels Molins que convida a descobrir l’aqüeducte, la resclosa, i altres elements vinculats a l’aprofitament de l’aigua de lloc. Les fonts de les Canelles són d’estil barroc, daten de l’any 1614 i són d’una bellesa inigualable que no ens podem perdre.

On menjar a Santa Coloma de Queralt?

Un dels avantatges més especials de visitar aquest lloc, és que es poden conjugar les comoditats d’una ciutat amb la bellesa i tranquil·litat de la vida pobletana. Aquest aspecte, la gastronomia i els restaurants de Santa Coloma de Queralt és molt àmplia i variada.

El plat típic del poble és el Romesco de Bacallà, que es fa amb bitxos i espècies i es troba en qualsevol de les seves múltiples llocs per menjar, com el restaurant La Barbacana, o el Restaurant El Racó de Calton.

Els dolços de les seves pastisseries, i les begudes exquisides dels seus variats bars, també són dignes de conèixer. L’important, és que hi ha múltiples opcions per degustar d’alguna cosa exquisit a Santa Coloma, mentre tranquil·lament vas recorrent els seus carrerons.

Veure mes al article: Els millors restaurants de la Conca de Barberà

Activitats per gaudir

Un altre punt a favor de visitar Santa Coloma, és que no només tens moltes coses belles per veure en aquest lloc, sinó que és el punt de partida per a passejades i excursions per tota la Vall del Corb des d’on es poden observar preciosos paisatges naturals.

La famosa ruta per la Vall de Corb, la ruta dels castells, la ruta Medieval, ruta Cister són imperdibles per conèixer i gaudir, i el millor de tot, pots fer-ho vivint un petit recorregut d’aventura, des d’un 4×4.