Sta.Coloma de Queralt

Encara que pertany administrativament a la comarca de la Conca de Barberà de Tarragona per la seva situació geogràfica i el seu entorn natural la població se sent més identificada de la Baixa Segarra.
Està situada al nord-est de la comarca a la dreta del riu Gaià entre la Serra D’Aguiló (811 mts) i del Codony (789 m.).
El seu origen radica a la primitiva església dedicada a Santa Coloma, adossada al castell de Queralt. Un edifici que ja apareix documentat l’any 976 adquirit pel vescomte Guitard que va ser el primer centre establert de la baronia dels Queralt.
Entre els segles XIII i l’any 1492 va tenir una important comunitat jueva que àdhuc queda reflectida la seva tipologia en alguns carrers.
Entre els seus monuments conserva part de la muralla i les portes de Cervera, del Martí, de Sta. Maria i de Sta. Coloma, és d’especial rellevància el Castell dels Comtes de Queralt del segle X, L’Església parroquial de Sta. Maria d’estil gòtic segle XIV. Als afores de la ciutat es troba l’església de Sta. Maria de Bell-lloc declarada monument històric artístic l’any 1944.  No podem deixar de remarcar un original esdeveniment que cada any se celebra a Sta. Coloma de Queralt : El Mercat d’època dels anys 1920, des de L’ Ajuntament com cada any s’organitzen diverses activitats amb la finalitat de donar a conèixer, recordar i mostrar al visitant els típics llocs de venda del mercat que es celebra a la Plaça Major de Sta. Coloma de Queralt.També es complementen amb activitats relacionades amb la vida i costums d’aquells anys. La principal característica són els productes del camp. És interessant destacar que l’origen del mercat data de l’any 1222, i ja des de llavors ha estat permanentment un punt de trobada social entre “colomins i comarcans”. La forma circular de la plaça de porxos coberts amb columnes que encara es conserven, facilitava l’intercanvi o venda de queviures i mercaderies.