Ruta de la Vall del Corb

A través d’un territori que s’expandeix a banda i banda del riu Corb, en un agradable descens des de Rauric fins a Bellpuig, podem trobar no una, sinó diverses rutes diferents que recorren paisatges molt diferents. Almenys podem parlar de 3 tipus d’escenaris amb els quals podem delectar-nos.

Paisatges naturals de gran bellesa

Cadascun dels trams d’aquestes rutes es defineixen pel tipus de paisatge que ofereix. En primer lloc podem parlar de camps de cereals, un producte prioritari a la regió i que pot veure’s canviant segons l’època de l’any en que fem la ruta. Des dels terrenys recentment llaurats i a l’espera de ser sembrats a l’estiu, als camps verds segons comencen a sortir els brots durant l’hivern o l’explosió de color de la primavera, amb la collita gairebé a punt de ser recollida depenent del tipus de cereal.

En un altre dels camins podem assistir a la bellesa del paisatge mediterrani amb camps d’ametllers. També és qüestió de passar-se per aquí en diferents estacions, sobretot a la primavera, quan aquest arbre és el que marca el seu principi amb la floració, una imatge de gran bellesa que converteix els camps d’ametllers en una catifa amb tons blancs i rosats, donant pas després al verd de les fulles i posteriorment a l’arribada del fruit, alegria pels qui tenen en aquesta la seva forma de vida. Els cultius d’aquest arbre es combinen amb zones de vinyer i algun que d’altre bosc, que s’alça majestuós com a prova que la naturalesa també sap conrear la terra.

Finalment, la zona de l’Urgell alberga cultiu de fruiters que es realitzen conforme a modernes tècniques, creant sobre el terreny alguna cosa similar a un curiós tauler d’escacs. Una singular escena que val la pena gaudir quan passegem per la ruta.

Una infinitat de camins per explorar

Parlem de rutes no solament pels diferents escenaris que podem observar quan caminem o ens desplacem d’una població a una altra d’alguna manera. També perquè hi ha una infinitat de camins diferents, podent tornar una vegada i una altra sense repetir mai el mateix circuit.
Depenent del temps del que disposis, de quins són els atractius que més t’agraden i fins i tot de la manera en el que pensis realitzar el viatge, podràs decidir-te per una ruta més directa, que abasta poblacions com Maldà, Guimerà o Santa Coloma de Queralt, o algun recorregut molt més sinuós passant per Rocallaura, Passanant o Segura. A més, pots prendre com a punt d’origen qualsevol de les poblacions, parar-te a admirar el seu llegat històric o continuar viatge mentre observes els paisatges naturals més impressionants que es poden veure.
Veure els pobles retallats sobre l’horitzó, com per exemple Rauric, passejar pels laberints que formen els vells carrers de Guimerà i llegir frases del famós Rector de Vallfogona de Riucorb
són tres plats forts de l’excursió. Els pobles que formen les rutes de la Vall del Corb són mil·lenaris, ja que la majoria d’ells daten dels segles IV i III AC.

Alguns dels punts d’interès de les Rutes de la Vall del Corb

El llegat cultural i natural s’uneixen per formar un conjunt de rutes que fan d’aquesta una de les zones més interessants per als aficionats a descobrir llocs singulars. El conjunt de poblacions que formen la ruta és impressionant: Santa Coloma de Queralt, Guialmons, Les Piles, Rocafort de Queralt, Conesa, Segura, Saladern, Sabella, El Fonoll, Forès, La Sala de Comalats, Glorieta, Belltall, Sa Pobla de Ferran, Passanant, Montblanc, Rocallaura, El Tallat, Sant Roc, Ciutadilla, Montblanquet, Vallbona de les Monges, Llorenç de Vallbona, Omells de na Gaià, Arbeca, Belianes, Sant Martí de Maldà, El Vilet, Rocafort de Vallbona, Nalec, Tàrrega, Verdú, La Bovera, Vallsanta, Guimerà, Vallfogona de Riucorb, L’Almetlla de la Segarra, Cervera, Albió, Savallà del Comtat, Llorac, La Cirera, Rauric i Civit. Cadascuna d’elles és una joia en si mateixa, llocs en els quals val la pena fer un alt en el camí per viure un tros d’història en carns pròpies.

El conjunt històric artístic de Guimerà

En aquesta població s’han trobat restes d’un molí, possiblement de l’època iber o romana. El conjunt històric també compta amb una torre i les restes del castell que formaven part de la fortalesa, una església de l’època medieval i altres detalls que fan d’aquesta petita població una joia. El mercat medieval que se celebra normalment a l’agost, està considerat una de les fires històriques més importants de la província. Val la pena perdre’s pels seus carrers.

Rauric, un exemple de poble pintoresc en l’altiplà

Rauric es resisteix a desaparèixer, mostrant edificis amb un clar sabor històric. Pels voltants es pot gaudir de flora i fauna autòctones, a més, si ens allunyem una mica i observem l’escena que presenta el poble sobre l’altiplà, podem veure el que fa segles veien els caminants que recorrien aquestes sendes.
L’antic castell avui està pràcticament desaparegut, ja que solament es poden veure els fonaments on va estar.

Vallfogona de Ruicorb

Les restes del castell templari que un dia va coronar la població, al costat del conegut rector que va tenir relació amb alguns personatges il·lustres de la literatura com Lope de Vega, són dos dels aspectes que posen en valor a Vallfogona. Un centre d’interpretació del rector mostra objectes de l’època, a més d’algunes de les frases i imatges d’aquest entre altres detalls de gran interès.

Un gran llegat històric i ecològic

A l’època romana, al voltant del segle V, la Vall del Corb era el corredor que unia les ciutats de Barcino (l’actual Barcelona) amb Llerda (Lleida a dia d’avui). Al llarg del s. XII l’ordre del Cister es va establir a la vall i es van erigir els monestirs de Santa Maria de Vallbona de les Monges, Santa Maria de la Bovera (Guimerà), Vallsanta (Guimerà) i el Pedregal (El Talladell).
La Vall del Corb compta amb un conjunt de productes alimentaris d’alta qualitat. Destaquen el vi, denominació d’origen Costers del Segre, amb el Celler Comalats d’excel·lents vins, el celler Vallcorb de Verdú, i el Celler Nalec entre uns altres; també l’oli d’oliva (amb Denominació d’Origen Protegida ‘Les Garrigues’) i també en són típics els embotits, el formatge (com el de Albió), el pa, i les coques (amb diverses variants) i la pastisseria.