Ruta del Cister

Els monestirs de Santes Creus, Vallbona de les Monges, i Santa Maria de Poblet, defineixen la Ruta del Cister més extraordinària de tota Europa.

L’enllaç dels tres monestirs cistercencs mitjançant la reconeguda Ruta del Cister, creada el 1989, ha suposat una indiscutible alternativa per al turisme de les tres comarques, la Conca de Barberà, L’Alt Camp i L’Urgell, els respectius patronats, varen implementar tota classe d’ esforços per tal de donar a conèixer unes terres amb una important cultura, patrimoni, tradició i gastronomia.

Recórrer aquesta ruta és la millor manera de gaudir d’un interessant vestigi monumental, cultural i tradicional, un valuós patrimoni històric dels pobles i viles d’aquestes tres comarques.

Monestir de Vallbona de les Monges

Amb estructura trapezoïdal és una excel·lent mostra del més pur i entranyable romànic, que contrasta amb dos finestrals gòtics, esvelts i bells, a l’ala nord, i amb la nau de ponent d’estil renaixentista. Gràcies a les recents restauracions, s’han suprimit construccions posteriors situades sobre el claustre, ha retornat als orígens. Actualment ofereix una imatge inèdita, ple de llum i obert al cel.

Monestir de Sta. Maria de Poblet

El Monestir de Santa Maria de Poblet, situat al peu de les muntanyes de Prades, declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, és el  cenobi més gran habitat de tota Europa.

Destaca per la seva sobrietat i austeritat.

Monestir de Santes Creus

A l’església es troben les tombes reals de la Corona d’Aragó, destacant la de Jaume I el Conqueridor.

La biblioteca del monestir alberga un important tresor històric i artístic de la Corona Catalana-Aragonesa i ha tingut un paper destacat en la història de Catalunya.

Actualment és l’únic monestir de la Ruta del Cister que no té vida monàstica, cosa que permet al visitant endinsar-se a plaer en cadascun dels racons d’aquest esplèndid cenobi que conserva en cada pedra el record més viu de la seva història. Els guies us explicaran la història i les diverses llegendes que suren al voltant del monestir.