El riu Gaià va suposar una frontera natural en l’Edat Mitjana, on les fortificacions defensives van tenir un paper molt important. Aquesta zona compta amb un llegat històric impressionant, sent la que major nombre de castells i torres de defensa alberga de tota Catalunya. Una col·lecció d’edificacions que han perdurat al llarg dels segles i que permet fer un recorregut a través de la naturalesa i la història per uns racons que s’oculten dels ulls a simple vista, donant un impressionant recordatori del passat que van tenir aquestes terres. Un temps en el qual es van viure batalles a càrrec de cavallers amb espases llegendàries, masmorres fosques i princeses a les quals solament els impressionava el valor i la gallardia de guerrers mítics.

Aquesta ruta recorre uns paratges replets de bellesa natural. Travessa tres comarques, que repassarem a continuació per fer-nos una idea de la quantitat de castells que es poden trobar en una mateixa zona. Us proposem visitar algunes de les fortificacions més importants als marges del riu Gaià i al mateix poblacions que es van formar al voltant d’ aquestes fortaleses medievals història del passat del nostre país com ara: Castell de Biure, Castell de Guialmons, Castell de Les Piles, Castell de Sta. Coloma de Queralt, Castell d’ Aguiló, Castell de Montclar, Castell de Pontils, Castell de Vallespinosa, Castell de Sta. Perpètua, Castell de Queralt, Castell de l’Albà, Castell de Selma, Castell de Ramonet, Castell de Selmella, Castell de Rocamora, Castell de Saburella, Castell de Pinyana, Castell de Montagut, Castell de Rodonyà, Castell de Querol, Torre del moro de Montferri, Castell de Vila-Rodona, Castell de Vilardida o de Cal Tudó, Castell d’Altafulla, Castell de El Catllar, Castell de Montoliu, Castell de Tamarit, Castell de Vespella del Gaià.

Comarca de la Conca de Barberà

Habitada des de l’època neolítica com demostren alguns jaciments, després d’estar ocupada per sarraïns va començar la reconquesta, una època en la qual la comarca va reviure nous temps. L’agricultura sempre ha estat una activitat econòmica important a la zona. Encara es poden observar camps de cereals, vinyes i arbres de fruita seca, sobretot avellanes i ametlles.
En l’actualitat, alguns dels castells han estat restaurats recentment, intentant conservar l’essència de l’època.

L’Alt Camp

També amb la Reconquesta, la zona de l’Alt Camp comença a veure la construcció de viles en les rodalies del riu Gaià, pel que es van necessitar castells amb la finalitat de protegir a la població i els territoris. Al costat d’aquests es van construir hospitals i edificis religiosos, sempre importants quan un noble s’establia en algun lloc de l’època.
En aquesta comarca es pot gaudir també d’una vegetació singular, gràcies a les bondats del clima mediterrani. Des d’alzines fins a arbres de muntanya com pins i roures. Un lloc excepcional per a veure castells i naturalesa en un paisatge que s’ha mantingut intacte durant segles, sobretot en algunes zones.

Baix Camp o Baix Gaià

Un dels atractius d’aquesta regió és una sortida cap al Mediterrani, al final d’un camí espectacular replet de castells molt interessants. En un d’ells, el castell del Catllar, que ha resistit mil anys d’empeus, es troba un dels centres d’interpretació de castells de la ruta, la qual cosa ho converteix en parada obligatòria encara que tinguis poc temps.

Alguns dels castells que componen la ruta

Cadascun dels castells que es poden visitar en la ruta pel Gaià mereixeria passar-se un dia complet observant tots els detalls que tenen. En lloc d’explicar-te d’un en un tots els punts que componen el recorregut, el millor és que t’acostis a gaudir-los. Farem un petit resum, destacant varis dels castells que pots visitar, encara que uns altres que no apareixen en la llista no tenen gens que envejar als quals esmentem a continuació.

  • Castell de Biure: Declarat bé d’interès cultural, aquesta construcció rectangular amb merlets que coronen cadascun dels extrems ha passat per diversos propietaris com el Comte de Barcelona, els Cavallers Hospitalaris i altres comtes il·lustres. En l’actualitat té un propietari privat i l’interior no està obert al públic. Encara que acostar-se per veure el seu exterior i els voltants és molt recomanable. Es té documentació d’aquest castell des del 1072.
  • Castell de Santa Coloma: D’estil gòtic i romànic, es tenen registres de l’existència d’aquest castell des del 974. No obstant això, les restes més antigues que es conserven en l’actualitat daten del segle XI, quan Santa Coloma ja era una zona independent de Queralt, tot i que va continuar sent la residència oficial dels Barons de Queralt fins a cinc segles després. També va ser seu de cavallers Templaris.
  • Castell de Selma: Coronava un turó des del 977 almenys. En l’actualitat es conserven vestigis de la muralla i alguns trossos dels murs, que permeten fer-se una idea de les seves dimensions. També està l’església de SantCristòfol, d’estil gòtic. Els cavallers Templarios, i més endavant els Hospitalaris van ser alguns dels seus ocupants.
  • Castell de Rocamora: Existeixen indicis de la presència d’aquest castell des del 1010, encara que en aquesta època era conegut com es Castell de Puigtinyós, ciutat que posteriorment també va canviar de nom. Durant segles es va abandonar, posant en perill la seva supervivència, encara que els seus propietaris actuals es van encarregar de rescatar-ho. El 1985 es va declarar a aquesta fortificació bé d’Interès Cultural.
  • Castell de Pinyana: El castell, que té documentació des de l’any 990, es va construir amb la finalitat d’unir visualment altres dos, possiblement per observar les torxes que s’encenien en cas d’alerta. Avui es pot veure part de la muralla original i la meitat de la torre de l’homenatge, coronant un penyal escarpado, replet de vegetació que faran les delícies de qualsevol afeccionat a la botànica.
  • Castell de Tamarit: Al peu de la platja, al costat de la desembocadura del Gaià, es troba aquest castell del que es té informació des del 1049. El seu estat de conservació és excepcional, la qual cosa fa que la visita a est sigui obligatòria. La muralla que fortifica el recinte, del segle XIV, també servia com a barrera protectora per a part dels habitants de la zona.
  • Castell del Catllar: Construït damunt del que va anar un poblat de l’Edat del Ferro, es té documentació d’est des del segle XI. Encara que s’han descobert restes arqueològiques que demostren que va ser un fort de l’era musulmana o fins i tot d’abans. L’ajuntament es va fer amb la propietat fa relativament poc temps, recuperant-ho i convertint-ho en el lloc de referència pels qui volen descobrir més informació sobre els castells d’aquesta ruta.

Gaudeix d’aquests i altres tresors replets d’història, on la màgia es respira en cada pedra, cada sendera i cada planta del lloc.