Ruta dels Cellers Modernistes

El moviment modernista va convertir la Conca de Barberà en una zona de gran importància en matèria d’agricultura. Els canvis constructius van donar lloc a una sèrie d’edificis de gran interès arquitectònic. Unit a una economia basada en el cultiu de la terra, especialment la producció de vins i caves, van néixer una sèrie de cellers singulars, que són molt interessants si t’agrada el turisme arquitectònic en general, i el modernisme en particular.
Si vols descobrir els tresors que amaguen els cellers modernistes, hi ha uns quants exemples que serviran no solament per fer-ho. També podràs gaudir de tastos o comprar alguns dels productes que s’elaboren en elles.

Com gaudir de la ruta dels cellers modernistes

Un dels atractius que té aquesta ruta és que no hi ha un punt d’inici i final. Pots descobrir la denominació d’origen i la bellesa dels cellers responsables d’aquesta, començant per on vulguis i donant per acabada la ruta quan vulguis. Després de participar en la ruta tindràs coneixement sobre la cultura del vi, l’arquitectura modernista i molt més. Els paisatges serveixen com a teló de fons espectacular per acompanyar aquesta visita. Aquests són alguns dels llocs representatius.

Cooperativa de Sarral

Domènech i Muntaner va aixecar el 1914 aquest celler. Des del seu origen es va voler construir un edifici amb valor arquitectònic, exemple de les ganes d’innovar incorporant l’últim crit en producció i elaboració de vins i caves. El celler modernista de Sarral està considerada una de les més emblemàtiques per la seva distribució. Recorda a les basíliques romàniques, el dipòsit de les quals simula el campanar i fileres de columnes creen una sensació lluminosa i àmplia a l’interior.
Des de fora, la discreció destaca. Parets estucades, decorades amb maó en les cornises, manté a la perfecció la zona interna, que preserva els elements de l’origen, que són dignes de visitar.

Cooperativa de Rocafort de Queralt

Construïda en 1918 per Cèsar Martinell, és la primera que va edificar aquest geni modernista, símbol del seu treball. Als costats hi ha altres edificis que completen el celler, aplicant en tots ells l’anomenat funcionalisme experimental. Es tracta d’un celler funcional, a l’altura del que demanaven els conreadors per aconsegueixen un bon resultat. L’edifici permet fer visites per observar detalls com les càmeres aïllants i els arcs, que van donar alguns problemes però es van aconseguir col·locar.

Cooperativa de L’Espluga de Francolí

Aquest celler va ser el primer que es va encarregar a un arquitecte de prestigi, Domènech i -Roure. L’obra va començar en 1909 i va acabar en 1913. Avui és un museu dedicat al vi. Basat en alguns edificis francesos de l’època, també destinats a l’elaboració dels productes de la vinya.
A simple vista, el que primer destaca és la seva façana principal, amb uns suports revolucionaris per a aquests temps. La disposició és molt semblada a la d’altres edificis d’aquesta època, també seguint la tendència modernista de principis del segle XX. L’equipament també era nou, amb premses innovadores i fins i tot un laboratori amb el qual es controlaven els processos. Un exemple de modernisme català amb elements estètics.
Avui es pot veure la història dels cultius i l’elaboració del vi, des dels inicis fins als mètodes moderns. També pots trobar interessant contingut audiovisual.

Cooperativa de Pira

Cèsar Martinelli també va rebre l’encàrrec de projectar aquest celler, la inauguració del qual va ser en el 1919. L’edifici té dues plantes, amb una façana de dues portes rematades en arcs de mig punt, que donen pas a una nau central rematada amb pilars de fusta subjectes per bigues de maó. Una finestra de gran dimensions permet que el vi fermenti i es ventili, a més de proporcionar il·luminació natural.
El celler no rep visites de forma oberta, encara que es pot observar la seva planta exterior i comprar alguns dels productes que elabora la cooperativa.

Altres cellers modernistes de la Conca de Barberà

A més de les construïdes per prestigiosos arquitectes, a la Conca de Barberà hi trobem altres cellers d’estil modernista que no tenen res a envejar als anteriors. Alguns d’ells són els següents:

  • Cooperativa Montblanc: La que va ser antiga seu del sindicat de vinaters de Montblanc, va ser construïda en 1919 i actualment té una tenda de productes vinícoles dedicats a la DO Cava Conca de Barberà. També n’hi ha alguns d’altres cooperatives.
  • Cooperativa Solivella: Els vinyers de Solivella es preparen en unes instal·lacions modernes. Avui, la seva cooperativa és la que més vi produeix a la comarca. Les instal·lacions en les quals està el celler compten amb una seu social i un local on s’elabora el vi.
  • Cooperativa Blancafort: En aquesta zona es poden veure dos cellers, on se segueix mantenint l’essència del vi d’antany a través de fórmules originals. El celler modernista és un gran exemple d’arquitectura i els seus vins, alguns dels quals són bastant coneguts, es poden comprar allí després de la visita.

Altres zones d’interès per la ruta dels cellers modernistes

Si vols fer encara més interessant aquesta ruta, pots combinar-la amb algunes altres visites com a castells i granges en les que les vinyes es porten conreant molt temps, avui de forma més moderna que a principis del segle passat. També es poden conèixer mètodes nous de col·locació de les branques de les vinyes i la recollida.

Un bon lloc per acabar la visita, encara que com hem dit no hi ha perquè ajustar-se a això, és tornar a Montblanc i visitar el Museu de la Comarca, que té sales dedicades a la cultura del vi i els oficis relacionats amb aquest. El procés de producció, des del trasplantament de les vinyes fins a l’embotellat dels brou després d’un reposat que pot durar anys, es mostra d’una manera amena i informativa. També pots fer una parada en el camí i gaudir de la gastronomia típica de la regió en alguns dels establiments tradicionals que hi ha repartits per la comarca de Conca de Barberà.
Si ets amant de la cultura del vi, aquesta ruta és imprescindible.