La Ruta Medieval

La Ruta Medieval de la Conca de Barberà

La Conca de Barberà és una destinació sensacional pels qui gaudeixen de fer rutes històriques. Una de les que més atenció rep, tant pel seu interès històric com pels seus molts atractius és sens dubte la Ruta Medieval, molt representativa per a conèixer la zona. Tots els pobles que la componen, la ruta dels quals arriba fins a Montblanc, permet descobrir un cúmul de monuments del passat. Muralles defensives, camins empedrats, castells més o menys conservats, portes d’antigues muralles, esglésies i torres de vigilància procedents d’èpoques tan antigues com el segle XI, i que han sabut resistir el pas del temps fins als nostres dies.

Un entorn idíl·lic a mig camí de la platja i la muntanya amb sabor medieval

La proximitat de la platja fa d’aquesta ruta una destinació ideal per gaudir tant d’aquesta com d’excursions culturals. La Ruta Medieval és imprescindible per fer un alt en el camí i canviar d’aires, a escassos minuts de la Costa Daurada i a amb prou feines a una hora de Barcelona capital.

La capital de la comarca és un dels punts pels quals passa aquesta ruta, llocs en els que s’organitzen actes relacionats amb la llegenda del drac que va abatre Sant Jordi. La coneguda Setmana Medieval viatja cap a enrere en el temps, amb personatges vestits amb vestidura de l’època, que participen en activitats pròpies de l’era medieval. Tot un espectacle que amenitza el camí si tries aquestes dates per realitzar-ho.

Un recorregut per l’Edat Mitjana més pura

La Ruta Medieval recorre llocs que semblen sortits dels llibres de cavalleries. En una època en la qual les llegendes de dracs i princeses, justes i cavallers amb espasa no eren ficció, sinó una realitat que es respira quan la visites.

  • Montblanc: Fruit del trasllat de la població de Vilasalvada després de múltiples inundacions en la seva ubicació original, Montblanc va ser una vila de gran importància. Llocs com l’Església de San Miguel o el castell es mantenen en peus, perquè el viatger que arriba a la ciutat pugui veure aquestes i altres joies. Destaca per ser un dels conjunts medievals més conservats de tota la ruta, amb edificis d’ús religiós, civil i militar. El seu casc antic va ser declarat històric a meitat del segle passat. La llegenda de Sant Jordi va tenir lloc a Montblanc, si fem cas de les històries tradicionals. La seva festa se celebra el mes d’abril.
  • L’Espluga de Francolí: L’hospital fundat per l’ordre Hospitalària i l’Església de San Miguel, exemple del canvi del romànic al gòtic, són punts de gran interès en aquesta ruta. A l’església es van ocultar les restes profanades dels reis catalans quan reposaven en el monestir de Poblet.
  • Santa Coloma de Queralt: El llegat medieval de Santa Coloma inclou algunes de les portes que donaven pas a la ciutat. El castell va pertànyer a diversos nobles al llarg de la seva història. L’església de Santa María de Bell-lloc es va construir al segle XIII i es conserven algunes tombes de l’època gòtica, així com una creu d’aquesta mateixa era. També es pot veure l’església parroquial, construïda un segle més endavant, i que no es va acabar fins al segle XVI.
  • Conesa: De la muralla de la ciutat, construïda al segle XIV, es mantenen uns pocs vestigis al costat de dues de les portes que donaven pas a la zona protegida. L’església és d’estil gòtic, encara que una arcada demostra que va haver-hi una construcció anterior d’estil romànic. Els murs dels habitatges, els seus porxos i fonts mantenen el sabor medieval de l’època, igual que ho fan els seus carrers situats a l’interior de la muralla, molt estrets. Conesa s’ha convertit en un símbol de la Ruta Medieval. Fins i tot es poden organitzar visites guiades per tot el recinte, pels seus carrers i places, on s’explica la història de tota la zona. Ideal per a una escapada ràpida si no tens massa temps.
  • Barberà de la Conca: Hi ha restes que proven que la zona va estar habitada allà per l’època romana, tot i que durant el segle XI no hi havia població. El lloc va ser donat i es va obligar al seu propietari a construir un castell, que més endavant es va cedir als Templaris. Després de l’empresonament d’aquests, va passar a mans de l’ordre Hospitalària. L’Església, dedicada a Santa Maria com moltes de les que es poden trobar en altres poblacions, és un conjunt de tres edificacions d’estil barroc. Es conserven algunes parts de l’església anterior, romànica. Al castell de Barberà s’hi poden veure molts dels episodis històrics de la regió. Templaris, Hospitalaris i d’altres es reflecteixen en les formes de les pedres, esperant amb impaciència a que les descobreixis.
  • Sala de Comalats: Pertanyent al municipi de Passanant, aquesta població tenia un castell del que es conserva una torre de 17 metres d’altura, al costat d’algunes cases del segle XV. El poble va arribar a estar deshabitat quan la desamortització va obligar a l’església, per a finals del segle XIX propietària de la zona, a haver de retornar aquests béns. Avui és un lloc perfecte per gaudir de l’essència de l’Edat Mitjana, recorrent els seus carrers i respirant una època a cavall entre la història i la llegenda.

Gaudeix de l’Edat Mitjana a la Conca de Barberà

Aquests són alguns dels punts que inclou la Ruta Medieval de la Conca de Barberà. Però hi ha molts altres racons ocults que segur que podràs descobrir quan t’acostis a viure la màgia d’aquesta ruta, una de les que millor representen tota la comarca i que serveix com a avantsala de festes èpiques.
A més de les edificacions, els paisatges que envolten cadascuna de les poblacions contribueixen a recrear l’ambient que es vivia en elles quan pels seus camins cavalcaven cavallers de brillant armadura i nobles que tornaven després de campanyes victorioses, algunes de les quals es conserven en els llibres d’història i d’altres s’han convertit en llegenda.