A la comarca de la Conca de Barberà viuen i treballen artesans especialitzats en diverses disciplines. Oficis que han passat d’una generació a una altra, mantenint l’essència d’uns treballs que en altres llocs estan caient en l’oblit.

Observar a aquests mestres fent la seva feina és una experiència única, que forma part de l’oferta de turisme rural que la Conca ofereix als seus visitants. També es pot gaudir de fires i tallers, com la setmana medieval de Montblanc, que fan les delícies de tot el món.

Agricultura i gastronomia

Sens dubte, tant la ramaderia com l’agricultura són protagonistes en les escapades rurals. Aprendre i degustar els productes de la terra i com s’elaboren productes derivats de manera artesanal són un dels principals atractius. Proper a la nostra casa rural disposes de multitud de camps i agrucultores a més de tallers d’elaboració de melmelades artesanals i conserves.

L’alabastre, una tradició de més d’un segle

Es tenen registres que a l’Antiga Roma ja s’extreia alabastre a Conca de Barberà. Aquest mineral era molt apreciat per la seva escassetat i les propietats que ofereix a l’hora de crear peces decoratives.

No obstant això, la presència de tallers artesans dedicats a la fabricació en massa d’aquestes es remunta a fa un segle. El 1917 es va obrir el primer taller, al qual li van seguir després altres fins arribar a superar els 30 en els seus millors moments.

Avui no hi ha tants artesans treballant l’alabastre, encara que la comarca segueix oferint espais en què es pot veure com es treballa el material. A Sarral es pot visitar el museu i participar de l’activitat “Toca el Alabastre”, en el qual els visitants realitzaran una peça que es podran portar com a record.

Treballs en forja

La forja és un ofici de gran importància des que l’ésser humà va aprendre a fondre metalls. A l’Edat Mitjana el ferrer era una de les figures centrals de la vida, tant rural com a militar. Ferradures i esperons, armes, escuts i altres invents podien marcar la diferència entre tornar amb vida d’una batalla o no. També es veuen exemples de forja a ferramentes de portes i finestres, panys i molt més.

Avui la forja està més orientada a la decoració artística. I els ferrers de la Conca realitzen treballs de restauració, escultures per guarnir els carrers de diverses poblacions i altres mostres del seu ofici. També es duen a exposicions i mostres d’artesania.

Art en fusta

La talla de fusta necessita d’unes mans hàbils i molta paciència. El resultat és sempre excepcional, ja que els relleus i figures artesans tenen l’essència del mestre que els fabrica. Tot el procés requereix d’un bon coneixement dels tipus de fusta, així com de la manera de tractar-la per treure la màxima bellesa.

Bufat de vidre

Veure un artesà del vidre treure un tros de material roent d’un forn i començar a bufar fins donar-li forma és un espectacle sorprenent. Es va veient com el vidre fos, mal·leable a tan alta temperatura, es converteix en una delicada peça decorativa, com un gerro, una ampolla o una copa.

Alguns artesans volen que el seu ofici no caigui en desús. Per això s’organitzen experiències, tallers i cursos en diferents nivells per a gent de totes les edats. A més d’exposar les peces en museus i fires en les que es poden aconseguir aquestes peces com a record.

Ceràmica creativa

Parlar d’artesania i no esmentar la ceràmica és impossible. A la comarca hi ha diversos espais en què treballen experts ceramistes, que mostren el seu art als visitants, a més d’impartir cursos de tècniques tradicionals com el rakú. Alguns dels tallers ofereixen visites guiades sempre que es faci una reserva prèvia.

Festes dedicades als oficis artesans

Dins de l’oferta de turisme rural de la comarca es pot assistir a diverses festes l’interès és el de donar a conèixer les diferents artesanies de la zona. Algunes d’elles abasten diverses d’elles en una sola mostra, com la Mostra d’artesania de Sarral, a la fi d’any, on es donen cita també altres treballs propis de l’entorn rural.

L’últim cap de setmana de setembre se celebra Terrània, un festival de la ceràmica que té caràcter internacional. Durant aquest cap de setmana Montblanc es converteix en la capital mundial de la ceràmica, mostrant obres acabades de sortir dels tallers i amb exhibicions en viu de diferents tècniques.

El vidre també té la seva festa durant el mes d’octubre a Vitrum, la Fira Artesanal del Vidre de Catalunya que s’organitza a Vimbodí i Poblet. Durant el cap de setmana de fira artesans del vidre ensenyen el seu art en el bufat, vitrificat i altres tècniques desenvolupades amb aquest material. També hi ha altres activitats relacionades, com conferències o concursos de beure en un porró fabricat en vidre, és clar.

L’artesania i el turisme rural estan units a la Conca de Barberà

Les activitats de turisme rural de Conca de Barberà són molt variades. Rutes d’aventura, senderisme, visites a monuments d’alt valor històric i per descomptat apropar-se a conèixer els oficis artesans que van ser en el seu moment summament importants fan de cada visita una nova experiència. Gaudeix de tot el que la comarca ofereix a cada viatger que vol descobrir els seus molts secrets.