La Conca de Barberà és sens dubte una de les comarques més boniques que es poden visitar. Amb espais protegits de gran diversitat biològica i uns paisatges que estremeixen al visitant, la sensació que ofereixen és incomparable. Per això, s’espera que els que els visitin estiguin compromesos amb la protecció del medi ambient, perquè les generacions futures puguin seguir gaudint d’aquests bells paisatges i el seu gran valor ecològic. A continuació, farem un recorregut per diversos dels espais que fan de la Conca un paradís ple de llocs dignes de descobrir.

Paratge natural de Poblet

Al sud de la comarca de la Conca de Barberà, com a part de les muntanyes de Prades, es troba aquest paratge ple de desnivells. El bec més alt supera els 1200 metres, mentre que la zona que envolta el monestir de Poblet és plana, on s’aprofita per cultives especialment vinyes.

Dos grups de fonts descobreixen la diversitat geològica de la falla que travessa el paratge. Les aigües que brollen de cada font, algunes d’elles amb un marcat gust mineral. A més, es poden observar les diferents vetes de calcària i pissarra, que fan un contrast esgarrifós en alguns punts.

La flora i fauna són tradicionalment mediterrànies, pròpies dels boscos d’alzines i roures que habiten a la zona. Algunes de les espècies animals es troben protegides, per la qual cosa ha estat declarat refugi per a la fauna salvatge. Tant la recollida de bolets pel bosc com l’escalada estan controlades i no es poden fer sense autorització prèvia. Igual que altres activitats d’oci i aventura, que es pot practicar però sempre amb la conservació com a objectiu.

Les Muntanyes de Prades

Ampliant el perímetre ens trobem amb les muntanyes de Prades, a la qual hi ha el Paratge i amb el qual es vol convertir tota la zona en parc natural. Tot el conjunt reuneix diverses comarques i poblacions.

Destaquen en aquestes muntanyes zones en què tot és gairebé verge i amb prou feines es nota l’empremta humana. Això propicia que hi hagi espècies animals i vegetals que no es solen trobar en cap altre lloc. Pels senders marcats es poden fer tot tipus de rutes, des de les més senzilles perquè els nens aprenguin a apreciar el valor natural de la zona fins a altres més exigents i reservades per a senderistes experimentats.

Tossal Gros de Miramar

Marcant el límit entre la Conca i l’Alt Camp, l’espai protegit del Tossal Gros de Miramar és una zona muntanyosa de la qual destaquen les roques i els boscos de pi blanc en els vessants de les muntanyes. El punt més alt es troba a 867 metres, i al seu interior es troben poblacions com Barberà de la Conca o Montblanc. Per les seves senderes és habitual trobar senderistes i ciclistes de muntanya, ja que hi ha dues rutes de gran recorregut assenyalades com a tals.

Les espècies a protegir són aus i rèptils com la bívia, un curiós animal que recorda una serp amb potes que es troba amenaçat i que i molt sensible als canvis.

Les obagues del riu Corb

Situat entre la Conca de Barberà i la comarca de la Segarra, les obagues del riu Corb està considerat un espai d’interès natural en diverses guies de turisme, amb un interessant paisatge de roures, pins i brucs. A més, el sòl presenta un color vermell molt típic de la zona.

La riquesa d’espècies vegetals que habiten en zones humides creen un contrast als voltants, on el clima és més sec. A les obagues es crea un microclima més semblant al de les zones altes d’Europa, convertint aquesta zona en un reducte natural d’alt valor ecològic. Des del mirador del Albió es pot observar tot l’espai, que necessita d’una gran conservació a causa de les amenaces que hi ha al seu voltant.

Saburella

A la zona més alta del riure Gaià, situada al nord de la Conca, es troba l’espai natural de Saburella, amb un paisatge de matoll i roques en el qual habita una gran quantitat de fauna. És precisament la seva dificultat per accedir el que la converteix en un refugi per a espècies que fugen de l’ésser humà com els conills, les perdius i els animals que s’alimenten d’ells.
Igual que ocorre amb les obagues, Saburella mostra un gran contrast respecte als seus voltants. Els roures destaquen enfront del bosc mediterrani, on els oms apareixen pels voltants dels torrents que reguen la zona. Un espectacle natural que val la pena protegir i cuidar.

La Conca de Barberà i els seus voltants és una zona plena d’espais protegits i boscos d’alt valor natural. Si estimes la natura i vols gaudir-ne, res com gaudir de qualsevol d’aquests, sempre amb un gran respecte pels seus tresors.