El Camí de Sant Jaume que surt des de Tarragona i passa per la Conca ha estat batejat com el Camí de Sant Jaume, un recorregut ple de cultura que compta amb un enorme llegat d’alt valor ecològic. La fusió perfecta entre natura i edificacions creades per l’home, mostrant que és possible tenir-ho tot sense posar en perill el nostre entorn.

Una porta oberta al pelegrinatge

Tot i que no hi ha un consens sobre si aquest camí va ser molt important o simplement un més en el pelegrinatge cap a Santiago de Compostel·la, del que no hi ha dubte és que la comarca va ser zona de pas per a molts viatgers, tant per aquest com per altres senders que travessen Catalunya en el seu recorregut cap a Galícia.
Mostra d’això és la quantitat d’esglésies i pobles que porten el nom de Sant Jaume, nom que rep Santiago per aquesta zona i que es diu que va passar pel territori d’Hispània al segle I, abans de ser executat molt lluny d’aquí.

Un camí que són molts camins

blankEn realitat, com hem dit, no hi ha una ruta limitada que indiqui quin va ser el recorregut original del camí. En realitat hi havia diverses alternatives, i no es conserva registre ni mapa que pugui assenyalar per on passaven els pelegrins.
En aprofitar les calçades romanes durant l’Edat Mitjana, és normal pensar que van ser aquestes les que van utilitzar els caminants per passar des dels Pirineus fins a Santiago. Un entramat que no va poder competir amb el Camí Francès.

Tots semblen coincidir en diversos punts que connecten el camí de Sant Jaume. Des Narbona i Perpinyà passant per Montserrat a Lleida. Al seu pas per les diferents poblacions, els pelegrins segur que van visitar les tombes dels sants que descansen en cada lloc, on es van construir santuaris que encara es conserven.

Tot això, unit a una cura per mantenir la bellesa natural de les diferents rutes, ha donat com a resultat el camí de Sant Jaume modern, un recorregut amb diverses alternatives, per les quals es pot caminar gaudint de paisatges de gran valor ecològic, edificacions històriques i pobles màgics en què sembla que el temps s’ha aturat.

Un gran atractiu natural

Al llarg del camí, podem trobar-nos amb una terra plena de contrastos. Des vinyes i conreus que s’han mantingut per segles i que serveixen com a teló de fons per a rutes gastronòmiques i enològiques, fins a paisatges d’alta muntanya, passant per fauna i flora de tots els tipus, com la mediterrània o la alpina, que inclou algunes espècies protegides per estar en perill de desaparèixer.

El Camí de Sant Jaume és per tant un tresor per als que gaudeixen de donar passejades tranquil, buscant la manera de fondre amb la terra de la qual vam sortir fa milers d’anys. A més, és una gran oportunitat per caminar amb nens i ensenyar-los a estimar la natura.

Destinació gastronòmica

Catalunya és una terra plena d’història i tradició, que s’ha traslladat també a la gastronomia. Tot i que és un exemple d’alta cuina d’avantguarda, també ho és de plats típics elaborats amb productes de la terra. El que s’ha vingut a anomenar Slow Food, i que recorda sabors d’abans.
A més, la ruta passa per algunes zones de vinya, on s’elaboren vins de gran qualitat i caves. Sense oblidar les oliveres, dels quals s’extreu aquest or líquid que és tan apreciat a tot el món.
Per això, en recórrer la ruta es poden programar visites a alguns llocs d’interès gastronòmic com cellers i almàsseres, convents en els quals es poden trobar dolços típics la recepta es remunta a l’Edat Mitjana i molt més. Una forma més que interessant de reposar forces i gaudir del viatge.

El turisme actiu en el Camí

A més de poder fer la ruta a peu, a cavall o amb bicicleta, hi ha moltes activitats d’aventura que s’organitzen al llarg del camí. Algunes aquàtiques com el descens en aigües braves o el barranquisme, altres per aire, com un passeig en globus o pujar a una ala delta, i altres una mica més tranquil·les però igual d’emocionants.

Més enllà del sentiment religiós

Tot i que és evident que Camí de Sant Jaume o de Sant Jaume com se l’anomena per aquestes terres evoca un sentir religiós, i que és aquesta la raó de ser del seu origen, avui no es tracta únicament d’una ruta reservada per als que busquen l’espiritualitat, sinó per als que volen gaudir de la història, la cultura i l’art, així com d’un llegat natural innegable i molts altres atractius.

El Camí de Sant Jaume és una destinació oberta a tothom, que fins i tot té rutes adaptades per als que tenen necessitats especials d’accessibilitat. Una experiència que es pot gaudir en solitari, en família o com a part d’un grup.