Les festes de Sant Antoni Abat es coneixen com els “Tres Tombs” en algunes poblacions, a causa que es donen tres voltes per la població en la qual s’està celebrant. En ser el patró i protector dels animals, aquests tenen molt protagonisme durant els diferents actes. La tradició d’aquestes festes es viu amb gran intensitat en moltes poblacions, on destaca Santa Coloma de Queralt com una de les més autèntiques.

L’origen de la festa

A Catalunya és habitual celebrar la festa de Sant Antoni Abat a partir del dia 17 de gener. Una de les activitats en què coincideixen totes des que es té record és la de donar tres voltes en el sentit contrari a les agulles del rellotge pujats en carros, cavalls o algun altre animal.

L’origen d’aquesta festa es remunta fins al segle XVIII, quan les cavalcades d’any nou van ser prohibides. Els carreters van decidir celebrar el dia del seu patró donant tres voltes al voltant de l’església de Sant Antoni o de la seva imatge. Aquest costum té encara un origen més ancestral, quan es feia el mateix al voltant del foc, element sagrat i purificador, que l’església va canviar per l’ús de sants.

A més de les voltes, es procedeix a la benedicció de tots els animals que hi ha. Per això, molts visitants van amb les seves mascotes perquè també els beneeixin.

La celebració actual

Els “Tres Tombs” estan regulats en l’actualitat per una federació, que va decidir que les festes no es fessin el mateix dia en tots els pobles, sinó que s’estenguessin fins al mes de maig. Per això, cada població té el seu dia de festa i no només en 17 de gener, que és la festivitat de Sant Antoni Abat.

Avui, el recorregut és molt més ampli que el de solament circular per l’església del sant. S’organitza una desfilada per tota la ciutat, sempre en sentit contrari al de les agulles del rellotge i sempre tres voltes. Els participants engalanen els seus carruatges i les seves bèsties, sovint amb elements propis del treball del camp. A Santa Coloma de Queralt és força habitual veure animals de tir carregats amb feixos de fenc, carros plens de sacs de gra i elements semblants.

Els carrers de Santa Coloma s’omplen de visitants, carros i animals. En aquestes es viu un ambient de tradició i festa digne de veure, recordant que durant segles aquesta forma de portar les mercaderies va ser la més eficaç. Avui les festa dels “Tres Tombs” és un homenatge a tots aquells traginers i als seus animals, una manera de vida que defineix la història dels nostres pobles. Una manera d’agrair als que han dedicat la seva vida a aquest ofici la important tasca que van exercir fins a l’arribada dels camions, trens i avions.

Els Tres Tombs a Igualada

Els tres Tombs o la cavalcada dels “Tonis”, tal com s´anomena popularment en Igualada als participants, és una desfilada que es recorre tres vegades pel centre històric de la ciutat. Hi participen carros de transport, carruatges de passeig i grups de cavallers lluint les millors gales, que recorden els antics treballadors del gremi: sagals, matalots, caps de quadra, manescals i també les pubilles de la festa. Els banderers dels Tres Tombs, son els portadors de les banderes gremials: la petita i la gran que daten de 1822 i 1856 respectivament.
En el darrer tomb té lloc la benedicció de tots els animals presents i, en finalitzar, es reparteixen panets beneïts a les cavalleries.

La festa a Santa Coloma de Queralt

Encara que la localitat compta amb altres festes, els “Tres Tombs” es viuen amb molta intensitat. Forma part de les activitats que se celebren amb motiu de Sant Antoni Abat, i els que han assistit asseguren que no hi ha unes celebracions que recordin tant a les originals com aquestes.
Que se celebri en una població els carrers mantenen l’essència d’abans també influeix, sens dubte. Val la pena aprofitar les festes per fer un recorregut pels seus edificis monumentals. Encara es pot veure part de la muralla que envoltava la ciutat al segle XIII. També es conserva el castell medieval, pertanyent als Comtes de Barcelona al segle X i que va passar al Comtat d’Osona posteriorment.

Un poble com aquest, amb tant passat històric, no pot deixar de tenir edificis religiosos. L’església de Santa Maria té un retaule del segle XIV, tallat en alabastre. Les contínues reformes han canviat per complet la seva forma, com ho mostra el campanar de planta quadrada, aixecat al segle XVII. Fora del que en el seu moment era el recinte emmurallat hi ha l’església de Santa Maria de Bell-lloc, del segle XIII i que va tenir diversos usos. Va ser declarada Monument Històric i forma part dels Béns d’Interès Cultural que reben manteniment i conservació pel seu valor.

Sens dubte, la festa dels “Tres Tombs” és un bon moment per acostar-se a Santa Coloma de Queralt i viure la tradició d’antany. A més, és un bon punt de partida per gaudir dels molts encants que té tota aquesta regió. La seva gastronomia, llegat natural i històric fan de la Conca de Barberà una comarca en què hi ha tant per veure que és impossible triar només una cosa. Acosta’t i comença per una de les festes més tradicionals de tot Catalunya, que en aquesta població tan singular es viu amb tanta intensitat que et semblarà haver fet un salt cap enrere en el temps.