La història dels templers és una de les més lligades a l’Edat Mitjana. Catalunya té un llegat medieval impressionant, en el qual destaca el pas d’aquests soldats per aquestes terres, deixant com a llegat una immensa quantitat de castells i fortaleses. Dels 600 castells medievals que hi ha a Catalunya, més de 20 tenen un passat templer. I d’ells, la majoria són a la província de Tarragona, el que la converteix en la més important ruta que es pot fer per descobrir fins a cert grau com va viure l’Orde del Temple. Aquí tens alguns llocs d’interès.

Ja t’hem parlat del camí de Sant Jaume, una part del camí de “Santiago” i d’altres experiencias medievals com la setmana medieval de Montblanc

El castell de Miravet

A les terres de l’Ebre s’eleva majestuós el castell de Miravet, declarat bé d’interès cultural i un dels millors castells que va tenir l’Ordre a tot Europa. Tot i que els templers el van ocupar a mitjan segle XII, els orígens del castell es remunten dos segles més enrere, quan el líder musulmà Abderramán III va ordenar que es reforcés la defensa natural del riu.
El castell és visitable i es troba en perfecte estat, amb unes muralles impressionants. Des d’elles es pot observar una de les millors vistes del riu Ebre.

Castell de Tortosa

Els àrabs van aixecar aquest castell a mitjan segle X, dels que encara es conserven els murs. Amb la reconquesta dels templers es van fer amb el control d’aquest enclavament estratègic, des del qual es vigilaven tot el trànsit marítim que solcava la Mediterrània nord-occidental. Es van afegir torres de defensa i cases per conrear el terreny. També al costat d’ell es va construir al segle XIV la catedral del Santa Maria, d’estil gòtic.
En l’actualitat el castell és un Parador de Turisme. Des d’allà s’organitzen rutes senderistes pels voltants, entre les que destaca com no pot ser d’altra manera la ruta templera.

Castell de Barberà

La Conca de Barberà compta amb un llegat templer i medieval envejables. I un dels principals baluards és el castell, situat a Barberà de la Conca, sobre un turó des d’on es controla tota la ciutat.
La història d’aquest castell és una de les més antigues, amb restes arqueològiques trobades a les rodalies que demostren que hi va haver un assentament iber. Tot i que les edificacions que hi ha avui principalment són de l’època en què els templers, i posteriorment l’ordre hospitalària que els va succeir, van estar a la zona.
L’orde del Temple va aixecar al costat de la torre que ja existia, erigida al segle XI per Pere de Ponç, senyor d’aquestes terres, una capella ja diverses dependències. Més endavant també van construir un palau en un lateral. Tot aprofitant la defensa natural que proporciona el turó.

Al segle XIX el castell es va usar com a escola. Més endavant va deixar d’utilitzar, començant a degradar-se fins que alguns veïns de la Conca van començar a reparar i va néixer l’Associació d’Amics del Castell de Barberà. Es vol fer d’aquesta edificació un centre d’interpretació i recerca de les ordres medievals, formant part de la ruta dels templers catalana. A la Ruta del Cister és ja una visita obligada.

El castell de Barberà és un dels més importants llegats templers que hi ha a tot Catalunya. Igual que els voltants, en els quals hi ha restes medievals enclavats en un entorn que ens transporta enrere en el temps de forma magistral.

Castell de Solivella

També a la comarca de la Conca de Barberà es pot arribar a aquest castell, situat a la població del mateix nom. El castell templer va donar lloc posteriorment a un de nou, al segle XV. La població no va tenir bones relacions amb els senyors que el van habitar, arribant a destruir-lo a principis del segle XX. Per aquest motiu només es conservin ruïnes en el que va ser el castell, tot i que s’estudia la possibilitat de recuperar-lo. Encara que val la pena acostar-se a la vila per observar el paisatge des d’aquest punt.

Muralla i castell de Montblanc

Construïts alhora que es va fundar la ciutat de Montblanc, la muralla que avui l’envolta no és l’original, sinó una que es va aixecar al segle XIV a causa del creixement de la població. A l’interior de la primera muralla es protegia el castell, al capdamunt del turó de Santa Bàrbara. Tota la ciutat ha estat declarada conjunt monumental, sent rehabilitades part de la muralla i recuperant l’essència de l’Edat Mitjana i el llegat templer de Catalunya.

Un llegat inesgotable

Des del segle XII, quan es va recuperar el territori ocupat pels àrabs, els templers van adquirir una gran importància a Catalunya, concretament a Tarragona i més específicament encara a la Conca de Barberà. Per això, la ruta dels templers catalana comença en terres de Cister fins a la desembocadura de l’Ebre. Al seu pas per tot el recorregut es poden observar vestigis de la glòria d’aquesta Ordre, amb restes que poden aparèixer en qualsevol lloc. A més, la ruta és perfecta per a gaudir d’activitats de natura, com el senderisme, l’observació d’aus i fins l’enoturisme, amb vinyes que mantenen l’essència de la tradició. Esglésies i palaus, castells i muralles que a la Conca de Barberà tenen encara més importància, ja que va comptar amb encomana pròpia. Aquesta arribava fins a la ciutat de Tarragona, on els cavallers van tenir una importància vital en la recuperació de les terres.

Si vols descobrir el passat d’una de les ordres militars i religioses més famoses del món, la Conca de Barberà és el millor lloc per descobrir la ruta templera de l’edat mitjana català.