Tots els anys, coincidint amb el Dia de Sant Jordi, la localitat tarragonina de Montblanc celebra la setmana medieval, una localitat ben propera a Conesa. Una festa amb gran simbolisme per a aquesta població i per les rodalies, que recorda el fet que allà es va forjar la llegenda.

S’explica que va ser a Montblanc on Sant Jordi va derrotar al drac, i des de fa algunes dècades s’ha convertit en una gran festa. De fet, és una de les més belles, destacat per l’entorn monumental del lloc, que crea un escenari ideal per a les celebracions. Declarada Festa d’interès turístic nacional, milers de persones arriben de tots els racons del món, donant un caràcter encara més especial a les celebracions.

La llegenda de Sant Jordi, l’origen de tot

L’argument d’aquesta festa és una llegenda molt coneguda per tots. Diuen que el més ferotge dels dracs que existien a l’edat mitjana tenia aterrits als habitants de la població de Montblanc. Res podia fer per impedir que la fera destrossés tot el que li venia de gust, es mengés els animals i fins i tot algun que un altre veí, que desapareixia sense que ningú digués res, tot i que tothom sabia qui era el responsable.

De fet, per tal d’aplacar la seva fam, van convenir a donar-li cada dia una persona. Per triar a qui li tocava aquesta tràgica sort, es feia un sorteig. Tots els habitants entraven dins d’aquest, el que incloïa també a la família reial. Fins que un dia va arribar el torn i li va tocar a la filla del rei, coneguda no només per això, sinó també per ser la dona més bella del regne. El rei, impotent, va haver de acceptar-ho i preparar la seva bella descendent per al sacrifici.

Un noble valent i poderós va decidir sortir al rescat de la donzella i el seu regnat. El cavaller Sant Jordi li va llevar la princesa al cinturó que lligava el seu vestit i el va utilitzar per empresonar al drac. Primer va prendre el control com si fossin unes regnes, i quan aquest va estar tranquil, li va travessar amb la seva llança. La sang brollava del cos de la bèstia fins a la terra en el lloc que rep el nom de Porta de Sant Jordi. A l’absorbir-la, van començar a créixer roses vermelles. El cavaller va prendre la més bonica de totes i la hi va donar a la jove. Així va sorgir el costum de regalar una rosa vermella a cada dona.

La història de la setmana medieval de Montblanc

Amb motiu de la Fira de Sant Maties, el 1987 es va mostrar una representació de la llegenda del drac. El lloc triat va ser la Plaça Major, i va tenir tant èxit que es va decidir fundar una associació amb la qual organitzar de forma regular aquesta commemoració de l’episodi.

A poc a poc, la festa va començar a guanyar en importància fins al punt de convertir-se en una de les més importants de la regió de Conca de Barberà.

Molt més que una festa medieval típica

Ara que gairebé totes les poblacions tenen la seva pròpia festa medieval, pot semblar una mica repetitiu. Els mercats tradicionals dedicats a oferir tot tipus de productes tradicionals (així com muestrra d’oficis artesans amb mètodes de treball tradicionals), com aliments, adorns i joguines fan que gairebé totes semblin iguals. Però la setmana medieval de Montblanc és completament diferent.

Cada any s’organitzen activitats que mostren la forma de vida de l’Edat Mitjana. Oficis tradicionals en viu, canvis de guàrdia i desfilades de soldats, blasons i escuts nobiliaris i fins subhastes d’esclaus ofereixen un punt de vista diferent i molt realista. En visitar la població durant aquesta festa, tindràs la sensació d’haver viatjat en el temps molts segles fins a una època on les llegendes es fonen amb la realitat. Una experiència única i molt interessant amb el recinte emmurallat com a escenari de luxe.

Personatges il·lustres i un espectacle únic que es renova cada any

La setmana medieval comença amb un pregó en què són presents els personatges principals de la història. A la nit, les forces fosques amb el drac al capdavant fan acte de presència. Un espectacle en què el foc té un paper fonamental i que serveix per donar-li ambient a la resta de les festes.
El plat fort de la setmana es divideix principalment en 3 actes. El primer és la pròpia arribada del drac a la vila. Després, al dia següent se celebra la representació en què el cavaller Sant Jordi acaba amb la vida del drac. L’espectacle incorpora novetats cada any per tal d’oferir una cosa nova sempre, amb llum, focs artificials i so. Com colofó, l’endemà té lloc l’oferiment de la rosa a la princesa. Tot té lloc el primer cap de setmana de les festes, encara que els actes se succeeixen la resta de la celebració, com sopars d’època en què cal vestir a l’estil medieval, campaments per als petits visitants i tornejos en els que combaten les cases de nobles que van estar a Montblanc, a més d’una casa convidada per a tal esdeveniment.

Una excusa perfecta per gaudir de la regió

La setmana medieval de Montblanc és una ocasió única per descobrir els secrets d’aquesta localitat, així com els molts encants que ofereix la Conca del Barberà. Paisatges de bellesa singular, un llegat històric sense igual i la sensació d’estar en un lloc en el qual tot pot ser possible. Fins assistir com a públic a la llegenda de Sant Jordi matant el drac. Se celebra sempre a final d’abril, coincidint amb Sant Jordi (23 abril). Pots obtenir més informació a la pàgina web de l’esdeveniment: http://www.setmanamedieval.org/