A més de camins pels quals caminar enmig de la natura, la Conca de Barberà compta amb rutes de muntanya per passejar amb bicicleta. Hi ha tantes que no es poden reunir en un sol article, així que hem recopilat algunes de les que ens semblen més impressionants si t’agrada pedalar i observar bells paisatges.

La Ruta del Pont d’Ollers des de Barberà

Aquest recorregut circular transcorre per cultius i té com a punt de partida la font més antiga de Barberà de la Conca, on es proveïa d’aigua la població. Es pot fer mig camí, arribant només fins al pont, o tornar de nou a la font i acabar-hi un recorregut de 10 quilòmetres amb un desnivell molt baix. Una ruta molt assequible per als que no tenen experiència en bicicleta de muntanya, admirant el paisatge que ofereixen els camps, arribant fins Ollers per gaudir d’uns moments tranquils.

A l’Santuari del Tallat des de Barberà de la Conca

Una altra de les rutes que es poden gaudir des d’aquesta població porta al Santuari de Tallat, en un recorregut de gairebé 13 quilòmetres amb una mica de desnivell, però també fàcil de realitzar si no portes molt de temps sobre la bici. El camí passa per les poblacions de Pira i Solivella a través de camins d’asfalt i boscos.

Blancafort – Santuari del Tallat – Blancafort

Aquesta ruta es pot fer tant en bicicleta com a peu, i pot desviar des de l’anterior per baixar a Blancafort o fent el camí circular que va des de la plaça dels arbres en aquesta localitat fins al Santuari, per tornar de nou allà. Un dels trams és part de la Ruta del Cister.

L’Alt Vall del Corb

El Corb uneix les comarques de la Conca, Urgell i Garrigues, formant un entorn d’alt valor ecològic. A la part alta de la vall es pot gaudir de boscos i petits pobles que conserven el sabor d’abans. La ruta de l’Alta Vall del Corb no està dissenyada per a tothom, tant per la seva longitud com per la dificultat que presenta en tenir un desnivell una mica pronunciat. Són més de 40 quilòmetres que transcorren per segles d’història, on es poden veure monestirs en ruïnes, esglésies gòtiques i pobles amb façanes de pedra, donant la impressió que hem viatjat a través del temps.

La ruta del Cister

Una de les rutes més conegudes de tota la zona, que enllaça els monestirs cistercencs més representatius de Catalunya. Es tracta d’un sender de gran recorregut (108 quilòmetres en bicicleta) que comunica amb altres rutes. A més del seu gran valor com a zona de visita per als que volen fer turisme d’història, recorre una part important del llegat natural de la comarca, amb zones de muntanya i espais en què se sembren vinyes i altres cultius. Si vols prendre-t’ho amb calma, pots fer una parada en el camí per gaudir de la gastronomia típica de la zona. O més d’un, perquè llocs on parar no en falten.

De Forès a Montblanc

Amb 21 quilòmetres de recorregut, el desnivell d’aquesta ruta la converteix en un desafiament fins i tot per als ciclistes més experimentats. A canvi ofereix un paisatge que val la pena l’esforç. Restes arqueològiques que daten de l’època en la qual la comarca formava part de l’Imperi Romà, així com llocs medievals. Sense oblidar els miradors naturals en què es converteixen els punts més alts, que mostren una imatge panoràmica de bellesa esgarrifosa.

Ruta dels Comalats

Desde Forès, on comença i acaba aquest recorregut, es pot circular per una ruta que voreja els límits de la Conca de Barberà i l’Urgell, on s’observa la unió entre conreus i bosc, pobles de totes les mides i restes d’història que recorden que aquesta zona va marcar frontera fa més de mil anys.

De Forés a l’església de Sant Pere de Sabella

L’ajuntament és el punt de partida d’una ruta curta, amb poc més de 5 quilòmetres fins Conesa, concretament a l’església de Sant Pere de Sabella, avui ermita, passant per rouredes i pins, i tornar a l’origen. L’església és Monument Històric des de fa 40 anys.

Llorac i la seva plana passant per la Cirera

7 quilòmetres amb un desnivell de 200 metres que permet veure un patrimoni cultural i agrícola representatiu de les poblacions de la Vall del Corb. Des de la Plaça Major de Llorac es va fins a la Cirera, un poble en el qual s’han rehabilitat moltes cases i on destaca l’Església de Santa Maria i la font que s’utilitzava fa temps per regar els cultius.
Hi ha molts més camins que mereixen la pena a la Conca del Barberà, tots ells dignes d’aparèixer en aquesta llista. Encara que aquestes rutes destaquen tant pel seu nivell com per la bellesa del seu entorn.

Si en necessiteu posem a la vostra disposició lloguer de bicicletes de muntanya.