La Conca del Barberà és una zona plena de racons impressionants. Un lloc en el qual podem gaudir de paisatges molt diversos, amb camins adaptats a tots els nivells. A més, es poden combinar per fer més o menys llargues, unint diversos punts o simplement anant d’una localitat a una altra. Algunes d’aquestes rutes són històriques, com les que anem a esmentar en aquest article.

Camí de “Santiago” al pas per Catalunya

També conegut com el Camí de Sant Jaume, aquest és un dels més coneguts per arribar fins a Santiago de Compostel·la a través d’aquestes terres, encara que no és l’únic. De fet, aquesta ruta enllaça altres i creua Catalunya des Perpinyà fins a Lleida per continuar per Saragossa en una ruta que travessa la cornisa cantàbrica.
A la Conca del Barberà podem caminar a través de diverses rutes de senderisme. El tram principa és l’anomenada Ruta del Cister, encara que també es pot recórrer una variant començant per Vallbona dels Monjos fins a Castellnou de Seana.
Aquesta ruta requereix d’experiència, ja que fer-la completa no està a l’abast de qualsevol. Recorre un total de 7 zones, entre les quals s’inclou la Conca del Barberà.

La ruta del Cister

retaule-pobletEl tram pel qual transcorre la ruta principal del Camí és l’anomenada Ruta del Cister. Classificada amb el codi GR 175 dins de la xarxa senderista europea, és l’única que passa pels 3 monestirs cistercencs que hi ha a Catalunya. Un recorregut de 105 quilòmetres senyalitzat amb marques vermelles i blanques, que determinen aquesta com una ruta de gran recorregut.
L’avantatge d’aquesta ruta és la seva dificultat, ja que compta amb equipament suficient per seguir-la amb comoditat, sense més problemes d’aguantar tots els quilòmetres que abasta. El desnivell és moderat i es pot fer en diversos dies, depenent del temps de què es disposa i del fons físic amb el que s’explica. També es poden acotar els quilòmetres i realitzar només una part de la ruta. Qualsevol dels monestirs pot servir com a punt d’origen i caminar fins al següent: Santes Creus, Poblet o Vallbona de les Monges.
Algunes de les vistes a les quals no es pot renunciar són el Paratge Natural de Poblet, declarat d’interès nacional, els sembrats d’Urgell o l’extensió de l’Alt Camp. Tots ells bé mereixen fer un alt i delectar-se amb la bellesa que ofereixen els seus diferents característiques.

Ruta de les Terres del Gaià

També amb connexió al Camí de Santiago, el recorregut per les Terres del riu Gaià segueix el curs d’aquest des que neix a Santa Coloma de Queralt fins a la desembocadura al mar a la platja tarragonina de Tamarit. També es combina amb altres senders de petits i llarg recorregut, de manera que si sap a poc es pot programar una ruta més llarga simplement incorporant algun d’aquests.

La ruta senderista pel Gaià té una extensió d’entre 60 i 62 quilòmetres, depenent de per on es vagi, i ens porta per una zona plena d’història, patrimoni i paratges naturals. Després del seu pas per la Conca del Barberà, travessa Alt Camp per arribar a Tarragona.

Existeixen dues variants per realitzar aquesta ruta. Un dels trams fa un recorregut des Renau i l’altre per Salomó. A l’llegar al Catllar el camí es torna a unir fins a desembocar al mar.
El desnivell entre el punt més baix i el més alt el converteixen en un sender de dificultat moderada, pel que és recomanable per als que té experiència en senderisme.

De Tarragona a Sant Magí de la Brufaganya

Tot i que és més coneguda pels amants de la bicicleta de muntanya, aquest sender també ofereix al caminant un camí d’espectacular bellesa a través dels seus més de 60 quilòmetres. Igual que el recorregut pel Gaià, aquest sender no és circular, de manera que es recomana planificar caminades d’anada i tornada i fer-ho en diversos dies per poder conèixer-lo per complet.
Aquesta ruta senderista també té una dificultat moderada, encara que una mica menor que l’anterior. En qualsevol cas, l’esforç bé val la pena per tal de gaudir d’un entorn i uns paratges excepcionals.

Camins de Petit Recorregut

Si no pots dedicar més d’una jornada al senderisme, a la Conca del Barberà hi ha moltes rutes homologades com de Petit Recorregut. Una d’elles comença just on acaba la que hem esmentat anteriorment, des de Sant Magí fins a Serra Formigosa. Poc més de 17 quilòmetres amb molt poc desnivell i alçada, ideal per a aquells que s’han iniciat i volen començar a avançar en recorreguts oficials, a més de gaudir de les estampes que ofereix la comarca.

El camí a la inversa té 6 quilòmetres menys i una dificultat encara menor. Els més atrevits podran dissenyar una ruta circular de 29 quilòmetres, apta per a tots els nivells.
Una altra ruta molt recomanable és la que comunica Pontils amb Sarral o amb Blure, depenent dels quilòmetres i l’altitud màxima a la qual es vulgui arribar.

La Conca té grans oportunitats per a senderistes

Per la seva llegat històric i cultural, els seus bells paisatges i el patrimoni proper, la Conca del Barberà és una autèntic paradís per als amants del senderisme, sigui quin sigui el seu nivell i la durada del seu viatge. Un entramat de camins que s’entrellacen per crear nous senders pels quals gaudir.

Si vols sapiguer més port visitar concadebarbera.info o la nostra secció de rutes.