Explica la llegenda que Poblet va ser fundat perquè un ermità que ocupava un terrenys propietat del rei Almira-Almominiz va escapar miraculosament de la seva mà. Vegada després de vegada li detenien i sortia de la presó sense que ningú sabés com. El monarca li va prometre, després de capturar-per tercera vegada, que si es tornava a escapar tot i estar lligat i sota vigilància, el prendria com un miracle del seu déu i li permetria viure-hi tant a ell com a la seva família. El miracle es va repetir i el rei va complir la seva promesa, donant-li la zona de Lardeta i redactant un document oficial que segons es deia estava guardat a l’arxiu. En aquesta zona després es va fundar el monestir.

Com sol passar amb aquest tipus d’històries, és més una fantasia que la realitat. A més, aquest document no es conserva, de manera que no es pot demostrar la veracitat d’aquesta. El que sí se sap és que la història del monestir de poblet té el seu origen al segle XII.

El Comte Ramon Berenguer i les seves donacions

Ramon Berenguer IV, Comte de Barcelona i anomenat amb el sobrenom de el Sant, va donar unes terres als monjos cistercencs que tenien el seu monestir a Fontfreda. Aquests religiosos van enviar un grup al lloc per fundar un nou monestir, allà per mitjan segle.

Aquesta va ser la primera d’una sèrie de donacions del comte. A més d’altres nobles de la comarca que van recolzar la causa cistercenc. Tal va ser la importància que tenia Poblet que el monestir va ser un dels que més possessions tenien. Els seus dominis començaven a prop del Pirineu i arribaven fins al regne de València.

Panteó dels reis d’Aragó

Alfons el Cast i Jaume I el Conqueridor van ser enterrats al monestir. Encara que no va ser sinó fins que Pere III el Cerimoniós el va elegir com a panteó real que aquest es va convertir en la tomba de tots els membres de la corona aragonesa.

A poc a poc, Poblet es va convertir també en un centre cultural. A la seva biblioteca es conserven encara alguns incunables, com una crònica de les històries de Jaume I que data del segle XIV i que va ser ordenat pel llavors abat del monestir.

Declivi i ressorgiment

Tot i tenir molta influència, amb les lleis de Mendizabal va arribar la desamortització. Els monjos es van veure obligats a abandonar el monestir el 1835. Les terres es van vendre i totes les possessions van ser expropiades i fins i tot robades. Els edificis van patir un greu deteriorament, fins al punt que el monestir era poc més que unes quantes ruïnes.

Però en el primer quart del segle XX va començar a canviar aquesta situació. En 1921 es declara Poblet Monument Nacional. El 1930 es funda un patronat amb la finalitat de restaurar, rehabilitar i conservar el monestir. I 10 anys després monjos cistercencs vinguts des d’Itàlia refunden la comunitat.

A partir d’aquí, ressorgeix de nou Poblet i els seus edificis. A poc a poc es van anar reconstruint fins a recuperar de nou la imatge que tenien, alhora que una simplicitat digna de l’ordre religiosa a càrrec del qual estan totes les instal·lacions. Avui, el monestir de Poblet és Patrimoni de la Humanitat, declarat per la UNESCO el 1991.

Quan i com es pot visitar el monestir de Poblet

Poblet es pot visitar durant tot l’any en horari de matí o tarda. Encara que hi ha alguns dies en què està tancat i altres tenen un horari especial. Pel que és convenient assegurar-se això si estàs fent plans per visitar-lo.

El conjunt d’edificis que conformen el monestir forma part de la Ruta del Cister. Al costat d’ell hi ha el de les Santes Creus i Vallbona, també cistercencs. Aquesta recorre l’Alt Camp, la Conca de Barberà i l’Urgell pels seus 65 poblacions. La ruta és un exemple de dinamització turística i conservació d’un patrimoni cultural i natural digne de veure.

Concentrant-nos en el monestir de Poblet, si es viatja en grups petits, de menys de 20 persones, és possible fer la visita són guia. En cas que el grup sigui més gran, el guia és obligatori. Els grups no poden superar mai els 50 visitants i hi ha tarifes especials si són més de 25. És millor consultar directament amb els guies aquestes tarifes.

El preu de l’entrada dependrà de si es fa amb o sense guia. Hi ha preus reduïts per a jubilats, estudiants, aturats o famílies nombroses, per exemple. També hi ha una opció que combina l’entrada al monestir i menjar a l’hostatgeria, on s’ha obert un restaurant en el qual degustar la gastronomia típica de la zona.

El monestir de Poblet és visita obligada si vols gaudir de tranquil·litat i un entorn fascinant. En qualsevol època de l’any trobareu paisatges meravellosos i viuràs l’emoció de passejar per un dels conjunts arquitectònics més bells de la comarca.