La Conca de Barberà compta amb un llegat cultural i històric únic al món. A més de les seves rutes medievals, pobles pels que sembla no haver passat el temps i monuments singulars, també hi ha tot tipus de museus. Espais dedicats a diferents activitats i artesanies, a l’art i la vida en general. Fem un petit recorregut per tots els museus de la Conca de Barberà per descobrir tot el que es pot gaudir a la comarca.

Museus dedicats al vi i els seus derivats

La Conca té una gran tradició vinícola, com ho demostra la quantitat de cultius i cellers que es poden trobar. Té fins i tot Denominació d’Origen pròpia, que s’encarrega que la qualitat dels vins i caves sigui la millor possible. I com no, es poden visitar diversos museus dedicats al processament de raïm per obtenir aquests vins, així com altres productes.
Podem començar apropant-nos a l’Espluga de Francolí per visitar el Castell d’Or, un celler modernista que alberga un museu dedicat al vi. La façana de l’edifici en si és una obra d’art, tant que va rebre el sobrenom de “la catedral del vi”. La visita es divideix en tres seccions: primer, el procés de cultiu i elaboració al llarg de la història. La segona secció explica com es fa avui en dia i en la tercera exposició es parla de l’edifici en si, amb diversos panells audiovisuals.

A la localitat de Prenafeta es troba l’hotel Mas de la Planella, que alberga una col·lecció privada que permet visites concertades. En aquest museu es poden observar les diferents eines que es feien servir en temps dels nostres avis per elaborar els vins.
La Fassina Balanyà és una antiga destil·leria que també es troba a l’Espluga. Un museu en el qual es pot descobrir què es fa amb la resta del raïm després del vi. Des de l’elaboració d’aiguardent, amb una demostració en directe, fins a la degustació d’aquests.´

Museus etnogràfics

És impossible mirar al futur sense comprendre el nostre passat. Això és el que es pot observar a través dels museus que mostren com era la vida abans, i en moltes ocasions els punts en comú que tenen amb l’actual. Un recorregut per la vida rural de la comarca en l’últim segle.
En Vallfogona es troba l’Espai de l’Entorn Rural, una col·lecció de eines de conreu i miniatures que es van anar recopilant i posteriorment es van cedir a l’ajuntament. Un homenatge a la feina que durant dècades han realitzat els qui viuen de la terra, que es complementa amb panells en els quals s’explica cada procés.
En la mateixa localitat es troba un Museu dedicat al rector, Francesc Vicent Garcia. En aquest es parla de la vida del rector i la seva època, amb especial atenció a l’obra poètica i patrimonial.

En l’Espluga de Francolí podem visitar, a més dels dos museus dedicats al processat del raïm, el Museu de la Vida Rural. En ell es mira cap enrere per veure com era la vida al camp fa unes dècades, però també s’observa com és avui i què li pot deparar el futur. Compta amb exposicions i mostres interactives, escenes que representen els diferents episodis i molt més en unes instal·lacions molt ben desenvolupades.
Per als amants dels símbols tradicionals, el Museu del Pessebre de Catalunya és visita obligada. Situat a la localitat de Montblanc, que té un dels conjunts medievals més impressionants de tot Europa, exposa pessebres de diferents èpoques en una de les col·leccions més importants que existeixen.

Arts i oficis

A més del treball al camp, la Conca de Barberà té diverses mostres dedicades a les arts i els oficis quotidians. Des dels nostres orígens, amb el Centre d’Art Rupestre de Montblanc dedicat a la mostra i interpretació de les pintures rupestres trobades a la zona, declarades en 1998 Patrimoni de la Humanitat.
L’alabastre és un dels materials més singulars que existeixen a la Conca, i molts artesans elaboren peces per als que volen emportar-se un record. El Museu de l’Alabastre de Sarral té una exposició d’objectes elaborats amb aquest mineral, a més d’organitzar tallers per descobrir-ho. Menció especial mereix la sala en què es reprodueix el primer taller que es va aixecar per fer-ho, fa més d’un segle.

A Vimbodí està l’únic Museu dedicat al vidre de tot Catalunya. Explica la història d’aquest material des de l’antiguitat, de com es va convertir en una indústria i hi ha una exposició de peces d’ús quotidià i d’altres menys habituals. També hi ha exhibicions de bufat de vidre en viu, a càrrec d’un mestre artesà. Compte a més amb una botiga en la qual es poden adquirir les peces que es fabriquen al taller.
En Solivella hi ha el Racó del Càntir, una col·lecció de més de 1200 peces de fang: càntirs càntirs i estris destinats a usos molt diversos. És de titularitat privada tot i que es concerten visites.

Museus i edificis històrics

Alguns dels edificis de la comarca de la Conca són museus per sé. Un dels més importants és el Monestir de Poblet, Patrimoni de la Humanitat des de fa gairebé 30 anys que és un exemple d’arquitectura cistercenca. Tot en el seu interior és digne d’admirar, com el palau reial de l’antiga corona d’Aragó, el celler o el claustre, entre molts altres elements.
El Centre d’interpretació del Castell dels Llorac a Solivella explica com va ser aquest edifici, del qual avui es conserven algunes restes que es poden visitar. Un exemple d’edificació gòtica que a més permet gaudir d’unes vistes magnífiques. Dins del museu es poden observar escultures que daten del segle XV i XVI al costat d’una mostra en la qual es parla de com es defensaven i atacaven aquests llocs.

A Montblanc, dins el Casal dels Josa, de l’època medieval, es pot fer un recorregut per tot el llegat de la Conca de Barberà al Museu Comarcal. Ordenat per seccions, es mostren detalls rupestres, molins d’aigua, castells i molts exemples de les arts i el llegat cultural de la comarca al llarg de la història. Perfecte per als que no poden passar molt temps però volen aprofitar la seva visita a aquestes terres.

Altres espais

A més d’aquests museus, hi ha altres espais que faran les delícies dels amants de l’art. Per exemple les Coves de l’Espluga conviden a fer una passejada per una de les grutes del món en el seu tipus de roca. Fins i tot es pot fer un recorregut d’aventura pel transcurs del riu interior que alberga. Per si la visita a la Cova Museu de la Font Major sap a poc.
A Conca de Barberà hi ha museus i activitats de tot tipus i per a tots els gustos com queda demostrat. Un motiu més per acostar-se a la comarca i gaudir de tot el que ofereix.