Des d’El Clos recomanem i volem fomentar el turisme de salut. A prop dels nostres allotjaments rurals hi trobareu llocs ideals per practicar el Shinrin Yoku. Es tracta d’una teràpia que apropa la natura a una població cada vegada més urbana. Quina millor teràpia per treure l’estrès? Simplement una passejada per un dels boscos de Conesa, abraçar els arbres mil·lenaris, escoltar el vent i els ocells, trepitjar les fulles, respirar fons, i sentir-se immers dins de la natura.
Així mateix, ben a prop del nostre estimat poble de Conesa, trobem multitud d’indrets on trobar-se a si mateix. Fixeu-vos per exemple en la frondositat de les Obagues del riu Corb.
Admireu la varietat de flors que regala el mes de juny anant cap al tossal de Savallà.
Descobriu com brolla l’aigua de les fonts de Pontils.
Noteu com l’abundant vegetació dels boscos de Santa Perpètua us puja l’ànim.
Perdeu-vos pels paratges encantadors de La Sala de Comalats.
Respireu la frescor de la riera de Biure de Gaià.

Connecteu amb les energies tel·lúriques als boscos de Sant Pere de Sabella.
Deixeu que els arbres us guiïn per la vall d’El Fonoll.
Gaudiu de la carícia de la brisa silenciosa pels voltants d’Albió.
Foneu-vos amb les postes de sol de Segura.

La medicina del bosc

El bosc pot ser una medicina. Si fa un segle els metges recomanaven banys de mar i tractamentsamb aigües termals, avui n’hi ha que recomanen banys de bosc.
El bosc ens calma, ens transmet benestar, ens aporta energia, ens cura emocionalment.
Simplement es tracta de caminar per la natura sent conscients de nosaltres mateixos, reconeixent el vincle entre la nostra presència i l’entorn. Durant una passejada podem absorbir el bosc amb tots els sentits. El shinrin yoku és a mig camí entre la meditació i el senderisme.
Al Japó n’han estudiat resultats tan significatius que el govern ha impulsat xarxes de boscos terapèutics amb la intenció de millorar la sanitat. Fins i tot els metges prescriuen els banys forestals per prevenir malalties.
Per altra banda, aquesta pràctica ens recorda el gran valor que tenen les zones forestals pel benestar de la població i es reforça la importancia de la conservació dels boscos. Crear xarxes de boscos terapèutics implica alhora estratègies de conservació del nostre entorn.
Aquesta pràctica japonesa tan antiga ara es comença a posar de moda al món occidental.
Seguint l’experiència de Japó, la Universitat de Girona ja ha definit un itinerari forestal terapèutic per la província de Girona. Recentment, a les Terres de l’Ebre també s’estan traçant vies per on practicar shinrin yoku. Segur que són els primers passos d’un itinerari que s’anirà estenent cada vegada més.

Els beneficis del shinrin koku

S’ha comprovat que passejar pel bosc pot implicar una sèrie de canvis positius a la nostra salut.
Després de mesurar diferents paràmetres en centenars de persones abans i després d’una sessió de shinrin yoku, s’han observat resultats molt
positius com:

 Reducció de pressió sanguínia
 Reducció de cortisol a la saliva, un biomarcador
de l’estrés
 Reducció dels nivells de glucosa a la sang
 Reducció de l’activitat cerebral prefrontal
 Estabilització de l’activitat nerviosa autònoma
 Enfortiment del sistema immunitari
 Increment del vigor
 Reducció dels nivells d’ansietat, depressió,
angoixa i fatiga
 Millora del sistema cognitiu

A més, el passejador pot inhalar substàncies volàtils i no volàtils produïdes per plantes i arbres. Una mena d’aromateràpia que redueix l’estrès, relaxa i activa el sistema immunitari.
La qualitat de vida que es deriva de freqüentar el bosc es tradueix en benestar físic, psicològic i social.
I no oblidem que la visita al bosc és gratuïta!

Com es practica el shinrin yoku?

 Connectar amb la natura. S’ha de desplaçar la ment al llarg del paisatge per obrir els cinc
sentits. Així cultivem la nostra presència i ens comuniquem amb la terra.
 Deixar-se guiar per un expert. Així com a l’hora de fer ioga, meditació o exercici físic, els banys de bosc s’aprenen millor amb un guia.
 No tenir presses. Els passejos de bany de bosc no tenen la finalitat de cremar calories, no és fer exercici físic. Normalment són passejades d’un quilòmetre i mig i duren unes dues hores o fins i tot més.
 Parar atenció. Frenar i obrir els sentits. Deixar que els missatges de la terra i la natura entrin profundament a la ment i al cor. Passejar no ho és tot. El passeig és important però hi ha altres rutines que ajuden a aprofundir la nostra relació amb la natura. Per exemple, asseure’s, contemplar, meditar o comunicar-se amb altres espècies de l’entorn.
 Dedicar-s’hi. El bany de bosc no és qüestió d’una única vegada. Desenvolupar una relació
significativa amb la naturalesa demana el seu temps.