Quan parlem d’activitats d’aventura, immediatament vénen a la ment escenes plenes d’adrenalina i emoció. Encara que no cal arribar a aquest punt per gaudir de la natura i viure moments molt agradables. Un recorregut per alguna de les rutes de naturalesa més boniques o aprofitar la tardor i la temporada de bolets pot ser més que suficient. Si ets amant d’aquest tipus de productes, en el Paratge Natural de Poblet porten des de fa alguns anys permetent que els cercadors entrin en aquest espai protegit prèvia autorització. Una oportunitat singular de viure l’experiència de recollir bolets en un entorn natural.

Recollir bolets a Poblet

La temporada de recol·lecció comença a principis d’octubre i s’allarga fins a final d’any, coincidint amb la tardor. Els preus de les autoritzacions depenen de si es viu a la zona o si s’està fent turisme micològic i de natura.

Per caminar per la zona sense problemes cal portar el permís que acredita que s’ha pagat el cànon, fer-ho sol en les zones regulades. A més, es limita la quantitat de bolets que es poden recollir per persona. Per això, és important informar-se prèviament de tot per tal de fer-ho de manera responsable.
Aquest pla pilot, que va començar el 2012 i s’ha estat prorrogant, té com a propòsit recopilar dades sobre l’impacte sobre el terreny que pot tenir aquesta activitat.

Altres zones en què es pot sortir a per bolets

A més del paratge natural, Hi ha altres zones de Catalunya en què es permet la recollida de bolets en boscos públics, com Montsià. Poblet és un dels favorits perquè a més de poder gaudir de l’activitat compta amb una riquesa natural incomparable. En qualsevol cas, el propòsit d’aquests permisos és que tots, tant veïns com turistes, ens conscienciem de la necessitat de protegir el nostre entorn i fer les coses d’una manera responsable.

Precaucions a l’hora de recollir bolets

Un dels perills de la recollida de bolets són les intoxicacions per agafar espècies tòxiques. Per tant, és important que no s’agafi cap si no es tenen almenys unes nocions sobre això. A més, aquest any ha estat especialment sec, la qual cosa està afectant no només a la quantitat de bolets que estan apareixent en els boscos, sinó també a la seva aparença. Alguns experts recomanen extremar encara més les precaucions. En cas de dubte, el millor és no recollir-la.
Si surts a caminar pel bosc i vols portar alguna cosa en què col·locar els bolets recollides, evita que sigui una bossa de plàstic. Millor una cistella de vímet. Així, les espores dels bolets s’aniran escampant pel camí i es repoblarà el terreny.

No agafis bolets molt petits, ja que amb prou feines tenen gust ia més en un parell de dies tindran una talla més interessant. Tampoc trenquis, arrencades o trepitgis aquelles que no pensis recollir. Encara que siguin tòxiques o d’escàs valor gastronòmic, formen part de la naturalesa i el seu encant.
La forma adequada de recollir un bolet és tallant amb un ganivet afilat el peu, deixant la part inferior a la terra. Així tornaran a sortir més bolets. No la arrencades mai ni regiris amb el ganivet entre les fulles causant danys.

Normes de protecció de l’entorn

Per tal de protegir el bosc, sigui que tinguis permís per caminar pel Poblet o estiguis en una altra zona no restringida, hi ha una sèrie de pautes d’obligat compliment. Totes elles de sentit comú, però que convé recordar sempre.

Per exemple, sempre que sigui possible abstente de fumar mentre estàs recollint bolets. En cas que no puguis evitar-ho, tingues molta cura tant amb la cendra com amb les burilles. Mai les llencis a terra, ni tan sols apagades. Guarda-les en una bossa i tíralas després en una paperera. Evitaràs que es formi un incendi i embrutar l’entorn.

Tampoc encenguis foc, llevat que hi hagi una zona habilitada per a això i no existeixi cap prohibició pel fet que el sòl està molt sec. Els incendis forestals arruïnen la natura i posen en perill tant a espècies d’animals com als éssers humans que hi ha a la zona.

Mai llencis escombraries al bosc. Si portes algun refrigeri per al camí o una beguda en ampolles d’un sol ús, recull-lo tot i emporta-te’l.
Has un bon ús dels recursos que ofereix el bosc. Si t’agrada recollir bolets, perfecte, però no ho facis simplement com a afició o agafis més de les que puguis menjar. Sempre podràs tornar a per més un altre dia, i no ets l’únic cercador que hi ha per la zona.

La tardor és una oportunitat de gaudir de la natura i els fruits de temporada que ofereix el bosc, com els bolets. Sempre amb responsabilitat i tenint cura del medi ambient.